Ruski tank T-72 uničil protitankovsko raketo s sistemom arena-M

by Urednik

NADGRADNJA RUSKEGA TANKA T-72B3 Z OBRAMBNIM SISTEMOM ARENA-M

Pred kratkim so Rusi objavili daljši videoposnetek o prikazu sposobnosti ruskega tanka T-72B3, ki je med drugim tudi uničil vanj usmerjeno protitankovsko raketo. Obrambni sistem tanka T-72B3 arena-M je zaznal prihajajočo raketo in sprožil prestrezno strelivo, ki je raketo uničilo preden je lahko dosegla cilj – tank.

Arena-M je sistem aktivne zaščite (APS), ki zagotavlja “ščit” pred dohodnimi protitankovskimi izstrelki in raketami. V predstavitvenem videoposnetku ruskega portala Rusija Ena je prikazan ruski vojak kopenskih sil, ki je sprožil protitankovsko granato RPG-7 na ruski glavni bojni tank T-72B3. S pomočjo sistema aktivne zaščite – APS arena-M je  tank nevtraliziral izstrelek RPG, tako da ga je razstrelil v zraku. Sorazmerno nova protiraketna tehnologija  –  APS »… uvaja novo obdobje bojevanja, v katerem bi učinkovite rakete proti tankom lahko postale preteklost«.

Sistem aktivne zaščite arena-M za t.i. hard kill – uničevanje na sodobnih tankih T-72B3 omogoča Rusiji, da še naprej uporablja starejše in zagotovi, da ostanejo konkurenčni na sodobnih bojiščih. S tem sistemom se obenem uporabniki izognejo preobremenitvi starejših tankov z novim oklepom v primeru izboljšanja zaščite tankov.

Kako deluje APS?

 Na osnovi mehanizma »preventivnega udarca« sistem aktivne zaščite APS uniči izstrelek še preden slednji zadene tank ali v njegovi bližini eksplodira. Sistem uporablja doplerski radar za zaznavanje dohodnih izstrelkov, ki potem usmerja protiorožje na krovu tanka v prestrezanje prihajajočega cilja. Tank ali oklepno vozilo je opremljeno z radarji, ki delujejo na milimetrskem valovnem območju. Ti radarji pokrivajo  celotno  območje 3600 okoli tanka – oklepnika.

Če radarji zajamejo prihajajočo raketo ali izstrelek, mu sledijo cilju in ugotovijo, ali je usmerjen proti vozilu. Če je, APS samodejno izstreli prestrezni izstrelek, iz lanserja na tanku in uniči  grožnjo. Protitankovska tehnologija APS je namenjen nevtralizaciji grožnje, ki jih predstavljajo bojne konice –  »glavobol« vsake posadke tanka.  Ti izstrelki so običajno so visokoeksplozivne protitankovske bojne glave. Te bojne glave so majhne in lahke in jih je mogoče izstreliti iz lanserjev, kot je ameriški raketni lanser AT-4 ali ruski raketni minometi družine RPG. Zelo učinkoviti so lahko celo proti ročnim granatam in protitankovskim minam. Strokovnjaki menijo, da je prestrezanje podobno streljanju s puško. Prestrezno strelivo, ki ga je sprožil sistem aktivne oklepne zaščite APS, pošlje eksplozivno strelivo v smeri prihajajoče rakete, zaradi česar je sistem neprijeten za vse, ki se nahajajo v bližini tanka. Ruski tanki T-72B3 imajo sistem APS, ki ne razlikuje med prijaznimi in sovražnimi tarčami in napadajo oboje.  

Izboljšana protitankovska raketna tehnologija predstavlja izziv za stare in ranljive tanke, ki postanejo težji z dodajanjem zaščitne plasti kovine in s tem vplivajo na njihovo mobilnost. Zgodovina APS se je začela še v času oboroževalne tekme med ZDA in ZSSR med hladno vojno. V želji, da bi se zoperstavila kakršnemu koli napadu protitankovskega orožja s strani ZDA, je Sovjetska zveza zasnovala sistem aktivne oklepne zaščite – APS. APS na tanku T-72B3 služi kot prvi sloj obrambe proti protitankovskemu strelivu, kot je ameriška protitankovska raketa TOW. T-72B3 je glavni bojni tank (MBT) tretje generacije, ki ima napreden sistem za nadzor ognja in nove termične lastnosti. Ker je manjši od tujih modelov glavnih bojnih tankov, je tudi manj ranljiv. Tank, ki je bil prvič predstavljen leta 2010, sodi v družino sovjetskih glavnih bojnih tankov, ki so začeli proizvajati leta 1971. Eno od različic tega tank – M-84, izdelano v Jugoslaviji, uporablja tudi Slovenska vojska.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

 

Povezani članki