Rusko amfibijsko vozilo PTS-4 tudi za civilni trg

by Urednik

AMFIBIJSKA VOZILA PTS-4 IDEALNA V ČASU VOJNIH UJM

Rusko amfibijsko pehotno oklepno vozilo PTS-4 bo dobilo civilno različico, ki je izredno primerna za vodnata območja, kot tudi za posredovanje ob naravnih nesrečah, še posebno poplavah.

Na kazahstanskem obrambnem sejmu KADEX 2014 v Astani je rusko obrambno podjetje Uralvagonzavod predstavilo več oklepnih vozil, med njimi pa je poleg goseničnega oklepnega vozila BMPT-72 terminator 2 (ramka-99) in oklepnega vozila atom 8×8 največ zanimanja vzbudilo amfibijsko pehotno oklepno vozilo PTS-4 (Plavayushchij Transportyer – Sryednyj).

Po navedbah ruskih medijev namerava rusko obrambno ministrstvo v letu 2014 kupiti neznano število amfibijskih oklepnih vozil PTS-4, ki so jih testirali v letu 2011. Vozila bodo opremljena z daljinsko upravljanim mitraljezom kalibra 12,7 mm in dodatnimi rezervoarji za gorivo.

Oklepno transportno vozilo PTS-4 spada v kategorijo “dvoživk” (amfibijskih vozil – amphibia(lat.) = dvoživka) in se za prevoz tovora, vozil ter vojakov lahko uporablja tako na kopnem kot v vodi. Glavna prednost tega oklepnega vozila je, da lahko prevaža tudi težke oborožitvene sisteme.

Amfibijsko oklepno vozilo PTS-4 tehta 33 ton in ima nosilnost 12 ton na kopnem oz 18 ton na vodi. Predvidena največja hitrost v cestnem prometu je 60 km/h oz.  60 km/h  v vodi. Razvili so ga leta 2007 na osnovi glavnega bojnega tanka T-80 in gosenicah tanka T-72.

Amfibijsko oklepno vozilo PTS-4 je bilo dobro sprejeto med pripadniki ruskih oboroženih sil, zato v letošnjem letu proizvajalec Uralvagonzavod načrtuje tudi predstavitev civilne izvedenke, ki je še posebej primerna za vodnata področja in za reševanje v času vodnih ujm.

Uporabnost ruskih amfibijskih vojaških vozil PTS-M (starejša različica) so v zadnjih tednih dodobra spoznali tudi v Srbiji in Bosni in Hercegovini, kjer so v času poplav prav z njimi rešili mnogo ljudi, živali in lastnine.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki