Rusko zahodno okrožje prvo dobilo nadgrajene tanke T-90M proryv

by Urednik

NAJMODERNEJŠI RUSKI TANKI OB ZAHODNI RUSKI MEJI

Prvi tanki T-90, ki bodo nadgrajeni na raven T-90M proryv (preboj), bodo razporejeni v 7. ruski vojaški bazi v Gudauti, ki spada pod Zahodno vojaško okrožje Ruske vojske.

Baza v Abhaziji, kjer so bili tanki nameščeni pred nadgradnjo, bo namesto tega prejela tanke  T-72B3 (posodobljena različica  glavnega bojnega tanka T-72 iz osemdesetih let, v različici M-84 pa jih ima v oborožitvi tudi Slovenska vojska). Nadgrajeni T-90 bo šel v obrambo zahodnih meja države. Tja dostavljajo tudi vse tanke. Strokovnjaki menijo, da so prenovljeni T-90M skorajda enakovredni najsodobnejšim ruskim glavnim bojnim tankom T-14 armata, navaja ruski časnik Izvestia.

Vnovična preoborožitev vojaške baze v Abhaziji s tanki T-72B3 naj bi bila sklenjena poleti 2020, navajajo viri iz ruskega obrambnega ministrstva, tanke T-90 (v Abhazijo so jih razporedili februarja 2009) pa bodo oddali v posodobitev do ravni T-90M  in se v Abhazijo ne bodo vrnili, pač pa bodo delovali v zahodnem vojaškem okrožju, kamor so pred nekaj leti napotili 1. armado, ki brani osrednje regije države pred napadom iz Evrope. Njeni tankovski polki, brigade in divizije bodo oboroženi s tanki T-90M.

Dobave tankov T-90M so se že začele. Poveljnik armade, generalpodpolkovnik Sergej Kisel je že pred časom povedal, da je bila prva serija T-90M dostavljena oklepno mehanizirani diviziji Tamanskaya. Viri obrambnega ministrstva so povedali, da bosta tej sledili 27. sevastopolska oklepno motorizirana brigada v moskovski regiji in 6. čestohovska brigada v Mulinu v regiji Nižnji Novgorod. Napovedano je bilo, da bodo nadgrajeni tanki T-90M divizije Tamanskaya sodelovali na paradi zmage 9. maja 2020 na Rdečem trgu, vendar so parado odpovedali.

Vse operativne glavne bojne tanke T-90 naj bi postopoma nadgradili v standard T-90M. V začetku devetdesetih let so izdelali skoraj 150, v letih od 2004 do 2011 pa še 240. Nekateri tanki so bili dostavljeni v Sirijo, da bi branili rusko letalsko bazo, ki se nahaja v Humaymimu. Poleg nadgradenj T-90 pa bodo izdelovali tudi nove tanke. Proizvajalec Uralvagonzavod je že na začetku februarja 2020 napovedal uspešna preizkušanja. Glavni direktor podjetja Aleksander Potovapov je dejal, da se bodo dobave nadgrajenih začele še v tem letu, ni  pa razkril niti podrobnosti pogodbe niti števila tankov, ki jih bodo nadgradili in/ali izdelali.

T-90M ima značilnosti, podobne najnovejšemu ruskemu tanku T-14 armat, z že omenjenimi nekoliko slabšimi voznimi lastnostmi in šibkejšim oklepom, zato pa ima enako ognjeno moč. Vgrajena nadgradnja je opremljena z novim topom 2A46M5-01 in vključuje zmogljivejši dizelski motor. Tank ima avtomatski nadzor ognja kalina in iz tanka upravljani protiletalski mitraljez kord-MT. Oblikovalci so se osredotočili na preživetje posadke: kevlarjevi antifragmentacijski elementi oklepne zaščite so nameščeni znotraj bočnega prostora; shramba izstrelkov je nameščena za kupolo, sam oklep pa je precej ojačen.

T-90 ima precej močnejši oklep kot T-72,” je povedal strokovnjak Aleksej Hlopotov. “Nova modifikacija ima še  izboljšano zaščito z nadgrajenim sistemom dinamične oklepne zaščite relikt, da še bolj okrepi prednji del oklepa. Trenutno je to najbolj zaščiten tank z izjemo armate. Novi tank ima izboljšan nadzor ognja. Poveljnik upravlja z napravami z dobrim pregledom in možnostjo zgodnjega odkrivanja nasprotnika, kar je najbolj kritičen element v sodobni vojni, v kateri zmaga tisti, kdor prvi ustreli. Strelec ima kombinirano dnevno in nočno napravo za opazovanje, ki ni bila nameščena v prejšnjih modifikacijah,” je navedel Hlopotov.

Že od sovjetskih časov je bila tradicija, da so novo strojno opremo dobavljali v moskovsko območje, večinoma formacijam – kot sta oklepno mehanizirani in tankovski diviziji Tamanskaya in Kantemirovskaya. Branita namreč rusko glavno mesto in zahodne meje in sta tudi oboroženi za boj proti naprednim vojskam z najnovejšo strojno opremo.

“Po testiranju T-90M v osrednji Rusiji bodo naslednje serije nadgrajenih in novoizdelanih tankov T-90M verjetno šle v južno smer, ki ostaja nevarna,” je dejal Hlopotov. “Na naših zahodnih mejah so se pojavile težke razmere, Američani so namreč v Evropo namestili tanke M1 abrams,” je še dodal.

Pripravil: B. Knific, foto: Sputnik

 

Povezani članki