»Širitev Nata bo povzročila revizijo norveške obrambne politike«

by Urednik

NORVEŠKI OBRAMBNI MINISTER O SPREMEMBAH PO VSTOPU ŠVEDSKE IN FINSKE V NATO

Širitev Nata preko Švedske in Finske bo povzročila revizijo norveške obrambne politike. Poudarek ostaja na tem, kako natančno bo to spremenilo samo zavezništvo in vojaško načrtovanje severnih držav, ki ga sestavljajo. O tem je po poročanju ameriške revije Breaking Defense spregovoril norveški obrambni minister Bjorn Arild Gram.

»Zavezništvo raste in s tem v zvezi moramo zdaj ponovno razmisliti o našem obrambnem načrtovanju. Vidimo, kje se bodo stvari spremenile, na primer infrastruktura, komunikacije. In seveda usmerimo pozornost na Daljni sever,« je povedal Gram.

Opozoril je, da se bodo leta 2024 dvoletne vaje Cold Response, ki potekajo v arktični coni in v katerih sodeluje približno 30.000 vojaškega osebja iz 27 držav Evrope in Severne Amerike, preimenovale v Nordic Response, Finska in Švedska pa bosta postali del njihovega operativnega območja.

Na novem geopolitičnem zemljevidu bo Finska predstavljena kot prva črta Nata, Švedska pa bo zagotovila večjo globino obrambe. Teoretično bi to Norveško lahko osvobodilo velikih vlaganj v svoje prednje sile in ji namesto tega omogočilo prerazporeditev sredstev na druga obrambna področja. In čeprav se Turčija in Madžarska še nista strinjali s sprejemom Helsinkov in Stockholma v Nato, vodstvo zavezništva razmišlja o tej situaciji in zdaj namesto “če” vprašuje “kdaj”

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki