Slovaška bo kupila 30 oklepnikov Patria AMV na Poljskem

by Urednik

POLJSKA ŽELI OKLEPNIKE KTO ROSOMAK (PATRIA AMV 8×8) PRODAJATI PO CELEM SVETU

Slovaška načrtuje nakup 30-ih oklepnih pehotnih vozil scipio 8×8 (KTO rosomak), ki jih na Poljskem izdelujejo po licenci Patria AMV, v vrednosti okoli 32 milijonov dolarjev, je sporočila poljska premierka Ewa Kopacz v petek, 3. julija 2015. Sporazum so sklenili med obiskom slovaškega premiera Roberta Fica na Poljskem. Scipio 8×8 je oklepno pehotno vozilo, razvito na osnovi poljskega oklepnika KTO rosomak za potrebe Slovaške vojske, ki so ga prvič pokazali med obrambno razstavo IDET 2015 v maju 2015 na Češkem.

Oklepno pehotno vozilo scipio 8×8 (KTO rosomak oz Patria AMV) je nastalo kot plod sodelovanja med poljsko in slovaško obrambno industrijo na osnovi finskega oklepnika Patria AMV. Poljski proizvajalec WZM in Patria sta poleti 2013 namreč podaljšala pogodbo o licenčni izdelavi oklepnih vozil rosomak do leta 2023 in pravice za vzdrževanja do leta 2052. Poljska vojska je imela že leta 2013 v svoji oborožitvi 690 oklepnikov KTO rosomak 8×8, pri proizvajalcu Wojskowe Zaklady Mechaniczne SA pa so naročili še dodatnih 307 vozil.

Poljski premierka Ewa Kopacz šteje dogovor kot uspeh poljske industrije orožja in dodaja:”Želimo spodbujati rosomake ne samo v Evropi, ampak tudi v svetu.” Slovaški nakup oklepnikov scipio bo zagotovil zaposlitev za kar 3500 ljudi, ki delajo v tovarni v Siemianowice Slaskie, kjer so zgrajeni rosomaki.

Na IDET 2015 premierno predstavljeno osemkolesno oklepno vozilo scipio so razvili na šasiji poljskega oklepnika KTO rosomak, na katerega so namestili kupolo – oborožitveno postajo turra 30, ki jo je zasnovalo in izdelalo slovaško podjetje EVPU. Glavno orožje je 30 mm top, ki je lahko ali ruski 2A42 ali ameriški Mk 44 bushmaster II. Sekundarna oborožitev je mitraljez PKT 7,62 mm ali FN minimi 7,62 mm. Na IDET 2015 je bil scipio oborožen tudi z dvema lanserjema protioklepnih vodenih izstrelkov (ATGM) konkurs, ki sta bila nameščena na levi strani kupole.

Slovenska verzija oklepnika Patria AMV se imenuje SKOV svarun.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum, ArmyRecognition

Povezani članki