Španija obudila preklicano naročilo goseničnih oklepnikov pizarro

by Urednik

DOBAVLJENIH ŠE ZADNJIH 15 GOSENIČARJEV PIZARRO IZ DRUGEGA NAROČILA

Španska vojska je konec maja 2017 prejela še zadnjih 15 naročenih oklepnih goseničnih vozil pizarro španskega proizvajalca Santa Barbara Sistemas (del General Dynamicsa), napovedala pa tudi ponovno naročilo 36 inženirskih in izvlečnih različic oklepnika pizarro, potem ko je bilo le-to leta 2011 zaradi recesije preklicano.

Španija je prve gosenične oklepnike pizarro (v Avstriji ulan) v petih različicah (pehotno, izvidniško, poveljniško, izvlečno in inženirsko vozilo) dobila že leta 2003. Po prvi seriji 144 oklepnikov so se nato leta 2006 odločili za naročilo dodatnih 212 oklepnikov, vendar so leta 2011 zaradi recesije drastično zmanjšali naročilo na 117 vozil, ki so bili dobavljeni med letoma 2011 in 2015. Skupaj imajo tako španske oklepne enote 261 oklepnih vozil pizarro. Konec maja 2017 je špansko obrambno ministrstvo priznalo, da je šele sedaj prejelo še zadnjih 15 pizarrov, hkrati pa najavilo (ponovno) naročilo  36 inženirskih in izvlečnih različic oklepnika pizarro.

Družino oklepnih bojnih goseničnih vozil pizarro (oz. nam  bolj poznani ulan, ki so ga pred leti ponujali tudi Slovenski vojski) sta skupaj razvili španski Santa Barbara Sistemas  in avstrijski Steyr-Daimler-Puch AG, ki sta sedaj oba del General Dynamicsa. Slednji je pizarre oz. ulane uporabil tudi za osnovo za razvoj novega britanskega bojnega vozila scout SV oz. ajax.

Oklepna bojna vozila pizarro oz. ulan (program ASCOD) imata v svoji oborožitvi le Španija (261) in Avstrija (112), ki jih je dobivala med leti 2001 in 2006. Ponudbo za te oklepnike pa ima na mizi Češka vojska, ki je trenutno sredi izbire zamenjave za stare oklepnike BMP-2 (skupaj še 185).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki