Srbija bo leta 2022 za posodobitev oboroženih sil namenila 1 milijardo evrov

by Urednik

MODERNIZACIJA VOJSKE SRBIJE

Srbija bo v letu 2022 porabila 1 milijardo evrov za povečanje obrambnih sposobnosti svojih oboroženih sil, je konec decembra 2021 sporočilo srbsko obrambno ministrstvo.

Leta 2022 bo Vojska Srbije prejela večje število vojaške opreme in bojnih vozil, med njimi 18 oklepnikov lazar 8×8, 20 lahkih oklepnikov miloš 4×4 in 10 oklepnikov MRAP M20 6×6.

Srbske oborožene sile bodo dobile tudi tri ruske helikopterje Mi-17, dve bateriji ruskih sistemov protizračne obrambe pancir S1, 18 kompletov francoskih raket zemlja – zrak kratkega dosega mistral 3, ki bodo nameščeni na protiletalske sisteme PASARS, 5 vozil mali miloš, 66 vozil hummve 4×4 in 10 oklepnikov BOV. Poleg tega bodo v prihodnjih letih dobili 22 novih radarjev, ki bodo povečali sposobnost Srbskih letalskih sil za spremljanje celotnega nacionalnega ozemlja.

Srbske letalske sile bodo iz Rusije dobile še 4 jurišne helikopterje Mi-35, iz Španije 2 vojaški transportni letali Airbus CASA C-295, iz Airbus Helicopters pa 10 helikopterjev EC145.

Podpredsednik srbske vlade in minister za obrambo Nebojša Stefanović je tudi napovedal, da bodo v srbske vojaške tovarne vložili 142 milijonov evrov.

Proračun Vojske Srbije za leto 2022 znaša več kot milijardo evrov, pri tem pa ne gre le za povečanje proračuna, ampak za strateško investicijo, namenjeno izgradnji obrambnih sposobnosti Srbije, lokalne obrambne industrije in oboroženih sil, pa tudi nabave tujega orožja z namenom opremljanja srbskih oboroženih sil z vojaško opremo najnovejših tehnologij.

Glede lovskih letal in ali bodo lahko izbirali med ruskimi in francoskimi letali pa Stefanović pravi, da projekt zahteva ogromno denarja in da je zadeva v strateškem premisleku.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki