Srbija na vojaški vaji prikazala novo orožje

by Urednik

NOVI TANK, OKLEPNIK, LETALNIKI, MITRALJEZ,… VOJSKE SRBIJE

Na območju začasnega vadbišča “Pešter” v bližini mesta Sjenica je 10. oktobra 2020 potekala vaja srbskih oboroženih sil (Vojska Srbije) “Sadejstvo 2020” (Sodelovanje 2020) sporoča srbsko ministrstvo za obrambo na svoji spletni strani.

Največja srbska vojaška vaja doslej je vključevala 2.800 častnikov in vojakov, več kot 150 bojnih in nebojnih vozil in sistemov ter približno 40 letal, prikazali pa so tudi nekaj novih oborožitvenih sistemov  – novih izdelkov srbske obrambne industrije, ki so tik pred uvedbo v serijsko proizvodnjo in so trenutno na preizkušanju.

Prvič javnosti je bil predstavljen prototip nadgrajenega glavnega bojnega tanka (MBT) M-84 AS2, razvit v okviru druge stopnje dvostopenjskega programa modernizacije kopenskih sil Vojske Srbije M-84 / M-84A MBT (gre za jugoslovansko spremenjeno različico sovjetskega T-72).

Za razliko od promovirane prvostopenjske modernizirane M-84 AS1, prikazane  junija 2020, ima nova različica 9 novih podsistemov, daljinsko upravljano (iz notranjosti tanka) orožno postajo (RCWS)  M15 z 12,7-mm mitraljezom in trikanalno panoramsko opazovalno/namerilno napravo poveljnika Peleng PKP-MRO (360 °). M-84 AS2 ima opazno loputo nad poveljniškim mestom in veliko močnejši tip RCWS, ki še vedno nosi 12,7 mm mitraljez. Nova poveljnikova optično-elektronska opazovalno namerilna naprava, ki je zamenjala PKR- MRO, je na pogled enak trikanalni panoramski stabilizirani poveljniški napravi Peleng PPK, ki se uporablja na moderniziranih oklepnih vozilih BRDM-2 in jih je Srbija dobila kot rusko donacijo julija 2019.

Kot je na predstavitvi  podrobnosti o M-84 AS2 izjavil vršilec ​​dolžnosti ministra za materialne vire MO Nenad Miloradović (že 8. junija), ima M-84 AS2 dodatnih 12 novih podsistemov v primerjavi z M-84 AS1.

Čeprav naj bi serijsko nadgrajene M-84 AS1 dobili do konca leta, ni znano, koliko od skupaj 212 bojno sposobnih tankov M-84/M-84A bo nadgrajenih v  posodobitveni standard AS2. Znano je le, da je kragujevaška Zastava Kovačnica osvojila in pred kratkim začela s gosenic za tanke M-84.

Na vaji Vojske Srbije se je prvič pojavil tudi prvi prototip srbskega lahkega oklepnega minsko in proti IED zaščitenega taktičnega vozila M-20 6×6 (MRAP), ki ga je izdelala kragujevška Zastava TERVO (Zastava TERenska VOzila) in je rezultat sodelovanja tega podjetja z Vojaškim tehniškim inštitutom srbskega obrambnega ministrstva (VTI) in pribojsko tovarno tovornjakov FAP Korporacija (FAP – Fabrika Automobila Priboj).

Prototip vozila M-20 je zasnovan  z   V-dnom, sprejme pa lahko 10 popolnoma opremljenih vojakov na zložljivih sedežih in tri člane posadke: poveljnika, voznika in orožne postaje z 12-mm mitraljezom. V načrtovani serijski proizvodnji naj bi za specialne sile srbske vojske (Vojska Srbije) izdelali skupaj  224 vozil M-20.

Na vaji “Sadejstvo 2020” je bil premierno predstavljen tudi prvi srbski multikopter, ki je trenutno na preizkušanju na Vojaškem tehniškem inštitutu  – VTI.  Multikopter AR-100C, prikazan na Pešterju, je bil uporabljen v vlogi ocenjevanja bitk in opisan kot sistem, ki zazna, sledi in označi cilje s koordinatami GPS na razdalji do 3 km.

Med omenjenimi novostmi je bil tudi modificirani lahki mitraljez Zastava Oružje M84 7,62x54R mm z novo picatinnyjevo pritrdilno letvijo pod cevjo, novim dvonožnim podstavkom in opto-elektronskim merilnikom, ki ga je izdelal zemunski Teleoptik-Žiroskopi, podjetje razvoj in proizvodnja optičnih instrumentov in namerilnih naprav.

Na vaja so prav tako prvič pokazali operativno uporabo najnovejših sistemov v opremi in oborožitvi specialnih enot VS: kitajsko izdelano brezpilotno letalo CH-92A in taktično brezpilotno izvidniško letalo kratkega dosega vrabac (vrabec) za dnevne / nočne izvidniške in nadzorne misije ter ruski hibridni (artilerijsko-raketni)  zračno-obrambni sistem pancir-S1E (NATO: SS-22 greyhound), samovozni sistem , oborožen z 12 raketami zemlja – zrak, ki imajo doseg do 20 kilometrov in dosežejo višino do 15.000 m, ter dvema protiletalskima avtomatskima topoma 2A38M 30 mm z dosegom do 3 km. Prav tako je bilo na vaji mogoče videti srbske letalske sile in zračno-obrambne sisteme: helikopterje Mi-17V-5 in dvomotorne večnamenske lovce MiG-29, ki so bili prvič uporabljeni za napade na zemeljske cilje z raketami 80 mm S-8 iz raketnih lanserjev.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Vojska Srbije

VIDEO: Utrinki iz vojaške vaje Sadejstvo 2020

 

 

Povezani članki