Srbija preoblikovala Specialne sile in ustanovila dve brigadi specialnih sil

by Urednik

NOVA ORGANIZACIJA SPECIALNIH ENOT V VOJSKI SRBIJE

Srbija je preoblikovala Specialne sile in ustanovila dve brigadi specialnih sil. Sprememba v organizaciji Vojske Srbije (VS) je začela veljati 21. decembra 2019, ko je elitna Specialna brigada (Specijalna brigada) ”odšla”  v zgodovino, njena podrejena 63. padalski bataljon in 72. izvidniško-specialni bataljon pa sta ”napredovala” v brigadi v vojašnici Rastka Nemanjića v Pančevu.

“Ustroj specialnih sil se spreminja in reformira glede na trenutne varnostne izzive, tveganja in grožnje, tako da bi  v skladu z najvišjimi mednarodnimi standardi posebne sile Vojske Srbije lahko učinkovito odgovorile na varnostne izzive in izpolnile svoje bistvena vloga. Odločitev o oblikovanju 63. padalske brigade in 72. brigade za posebne operacije iz sedanje brigade specialnih sil je bila sprejeta zaradi povečanje hitrosti odzivanja, poenostavitve poveljevanja in uspešnega odzivanja na sodobne izzive, tveganja in grožnje ter za boj proti njim,  kar je bilo opravljeno po  vsestranskem in analitičnem premisleku o mestu, vlogi in nalogah specialnih enot v času, ki je pred nami,” je dejal načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović.

To je bilo že drugo preoblikovanje  enot specialnih sil Vojske Srbije v letu 2019, potem ko je bila 2. aprila ustanovljena Specialna brigada izločena iz organizacijske strukture kopenske vojske (Kopnena vojska, KoV) – kopenske komponente VS, in podrejena pod neposredno poveljstvo načelnika Generalštaba VS, da bi tako povečali hitrost odzivanja in poenostavili poveljevanje najbolj zmogljive brigade VS.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Vojska Srbije

 

Povezani članki