Srbska havbica NORA B-52 na testiranju v ZDA

by Urednik

KAKO BO AMERIŠKA VOJSKA OCENILA SRBSKO SAMOVOZNO HAVBICO?

Ameriška kopenska vojska (US Army) za leto 2021 načrtuje in pripravlja ocenjevalno streljanje s havbicami na vojaškem poligonu Yuma v Arizoni. Na testiranju bo tudi srbska havbica NORA (Novo ORužje Artilerije) B-52 155 mm.

Ameriška vojska išče artilerijski sistem, ki je že pripravljen za proizvodnjo in bi izboljšal doseg, hitrost streljanja in mobilnost topniških sistemov za brigado Styker. Preizkušanja samovoznih havbic bodo potekala kar tri mesece v letu 2021.

Na “testiranju” na poligonu v Yumi bo sodelovalo podjetje BAE Systems s samovozno havbico archer 155-mm, izraelsko podjetje Elbit Systems s samovozno havbico iron sabre (ATMOS) 155 mm, francoski Nexter s samovozno havbico caesar 155 mm, bila južnokorejska Hanwha s havbico K9 medtem ko je podjetje Global Military Products (GMP) napovedalo, da bo pripeljalo 155-milimetrsko havbico NORA B-52, ki jo je razvilo srbsko podjetje Yugoimport.

Ameriško podjetje GMP iz Tampe na Floridi, ki je hčerinsko podjetje Global Ordnanca, je sporočilo, da so v sodelovanju s srbskim obrambnim podjetjem dobili priložnost, da Ameriški vojski zagotovijo nov mobilni artilerijski sistem.

»To je odlična priložnost, da vojaku ameriške vojske prinesete fantastičen kos opreme z neprimerljivo vrednostjo. Podjetje Global Ordnance je ponosno, da ima v svoji ponudbi havbice NORA, in navdušeno, da bo lahko Ameriški vojski prikazalo zmogljivosti tega orožja,« je povedal Marc Morales, predsednik podjetja Global Ordnance.

Artilerijsko orožje NORA je razvil Vojaško-tehnični inštitut (Vojnotehnički Institut) v Beogradu, havbice pa proizvajajo v podjetju Borbeni složeni sistemi (kompleksni bojni sistemi) v Veliki Plani.

NORA B52 je tačas eden najbolje prodajanih srbskih oborožitvenih sistemov, saj so havbice kupili v Bangladešu (36), Keniji (30) Mjanmaru (30) in Alžiriji (50), še 24 havbic NORA B-52 je naročil Ciper, zanimanje zanje pa sta pokazala tudi Pakistan in Združeni arabski emirati.

Pripravil: A. Knific, foto: Vojska Srbije

 

Povezani članki