Srbska vojska v oborožitev sprejela oklepnike lazar 3

by Urednik

NOVI OSEMKOLESNIKI V SRBSKI OBOROŽITVI

Vojska Srbije je v decembru v svojo oborožitev tudi uradno sprejela doma razvita osemkolesna oklepna bojna vozila lazar 3, ki so jih uradno prevzeli med prikazom delovanja na vojaškem poligonu Nikinci.

Novico je 20. decembra 2018 naznanilo srbsko obrambno ministrstvo in objavilo fotografije ob katerih so zapisali: »Vozilo lazar 3 je bilo pred kratkim uvedeno v srbske oborožene sile«. Vojska Srbije ima v svoji oborožitvi vsaj 18 oklepnikov lazar 3, načrtujejo pa nakup vsaj 200-ih.

Ob obisku vojaškega poligona Nikinci, ki leži zahodno od Beograda, je srbski obrambni minister  Aleksandar Vulin izjavil, da imajo »za oklepnike lazar 3 usposobljene posadke, ki lahko upravljajo in posredujejo svoje znanje drugim. To je prvič v zadnjih 30 letih, da smo s pomočjo lastnega znanja in denarja izdelali sodobno vojaško opremo, kot je ta, «

»Oprema je le en segment v procesu dviga operativnih zmogljivosti vojske. Najpomembnejši segment je uporaba bojnega vozila in zdaj imamo osebje Vojske Srbije, ki lahko upravlja vozilo,« je ob tem dodal načelnik generalštaba generalpolkovnik Milan Mojsilović.

Lazar 3 je večnamensko oklepno bojno vozilo, zasnovano za različne naloge, ki ga je razvilo srbsko podjetje Yugoimport.  Lazar 3 je najnovejša generacija osemkolesnika v družini vozil lazar. Predstavljen je bil februarja 2017 na obrambni razstavi IDEX 2017 v Abu Dhabiju v Združenih arabskih emiratih.

Lazar 3 je na voljo v v dveh konfiguracijah – kot pehotno bojno vozilo in izvidniško bojno vozilo. Pehotno bojno vozilo je opremljeno z daljinsko upravljano oborožitveno postajo, opremljeno z mitraljezom M86 7,62 mm ali M02 12,7 mm, medtem ko ima izvidniška različica kupolo za strelca, ki strelja z avtomatskim 30-milimetrskim topom 2A42 in koaksialnim mitraljezom M86 7.62mm.

Razporeditev v oklepniku lazar 3 je zelo podobna kot pri predhodniku lazar 2, pri čemer sta položaj voznika in poveljnika na sprednji levi strani trupa z motorjem na desni strani. Vozilo lahko prevaža skupaj 12 vojakov, vključno s poveljnikom, voznikom, strelcem in devetimi vojaki.

Lazar 3 ima balistično stopnjo zaščite 3 STANAG 4569, ki ščiti vojake pred naboji kalibra 7,62 × 51 mm in protiminsko zaščito standarda 3a in 3b STANAG 4569.

Pripravil: A. Knific, foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Povezani članki