Švedska kupuje raketne sisteme patriot

by Urednik

ŠVEDSKA SE ODLOČA ZA NOV PREGREŠNO DRAG VOJAŠKI NAKUP

Švedska vlada načrtuje začetek pogovorov z ZDA o nakupu ameriškega raketnega sistema MIM-104 patriot, izkaže se lahko za najdražji vojaški nakup v zgodovini države, ki pa bi “neuvrščeno” Švedsko zbližal z ZDA – tudi na račun ogrozitve drugih obrambnih načrtov.

Po navedbah domačih medijev namerava Švedska kupiti štiri baterije raketnih sistemov zračne obrambe Raytheon MIM-104 patriot v vrednosti več milijard švedskih kron. Dobave naj bi se začele že leta 2020, končale pa leta 2025.

Po srečanju z ameriškim kolegom Jamesom Mattisom je švedski obrambni minister Peter Hultqvist že obvestil parlamentarno obrambno komisijo, da je bil sistem patriot izbran za zamenjavo zastarelih sistemov protiraketne obrambe. Ob tem se pojavljajo številni komentarji, da želi Švedska z nakupom še okrepiti sodelovanje z ZDA, kot tudi da bo postala še bolj odvisna od nje, saj trenutni švedski radarski sistemi niso kompatibilni z raketnim sistemom patriot.

Izbira raketnih sistemov MIM-104 patriot je bila pripisana pomanjkanju sistemov zračne obrambe na Švedskem, ki bi lahko prestregli balistične izstrelke, kot je ruski iskander. Te je Ruska vojska namestila v baltski enklavi Kaliningrad in so bili že večkrat predstavljeni kot velika grožnja Stockholmu ter otoku Gotland. Vsekakor je bil izbor pričakovan, saj je edini realen tekmec ameriškemu patriotu le francosko-italijanski raketni sistem SAMP/T aster 30 (srednjega dosega).

Švedski vojaški strokovnjaki so ocenili, da je sistem patriot najprimernejši obrambni nakup Švedske, podobno kot letalo Jas-39 gripen in podmornica razreda A26. Vendar pa se pri uresničitvi (naročilu) slednjih programov zatika pri denarju. Švedska vojska ima za posodobitev (nakup novega) raketnega sistema zračne obrambe na voljo okoli 1,5 milijarde dolarjev, po ocenah pa bi za nakup 4-ih baterij MIM-104 patriot odšteli več kot 2,5 milijarde dolarjev – verjetno prav na račun letalske (gripen) in mornariške (A26) komponente.

Švedski vojski sta sicer od leta 1996, ko je imela 22 bataljonov zračne obrambe, do danes ostala le 2, oba stacionirana v Halmstadu. Trenutno Švedska še vedno uporablja raketn sistem robot system 70 kratkega dosega, ki ga bo nadomestil raketni sistem robot system 98. Imajo pa tudi še sistem robot system 98 dolgega dosega, ki ga je že v 1960-ih letih razvil ameriški Raytheon in je bil že večkrat deležen nadgradnje.

Z novimi raketnimi sistemi patriot, ki imajo doseg 70 km, želi Švedska vojska opremiti dva bataljona – v vsakem bi bili dve bateriji (vsaka bo imela 3 lanserje raket).

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

Povezani članki