Švica naročila 32 samovoznih minometov mörser 16

by Urednik

ODDAJA NAROČILA PO VEČLETNIH ZAMUDAH IN ODPRAVI POMANJKLJIVOSTI

Švicarska vladna Agencija za obrambna naročila (Armasuisse) je po skoraj triletni zamudi in ponastavitvi programa oddala naročilo za 32 samovoznih minometov mörser 16. Švicarska vojska bo z njimi nadomestila samovozne minometne sisteme Minenwerferpanzer 64/91 (120 mm minomet na goseničarju M-113A1), ki so bili upokojeni leta 2010.

Z minometnim sistemom mörser 16, ki je ga sestavlja minomet RUAG MRO cobra 120 mm, nameščen na oklepnem vozilu piranha 8 × 8, so sicer že marca 2020 zaključil preizkuse na vadbišču Bière. Ugotovitve iz testiranj so bile nato vključene v pogodbo o serijski proizvodnji, dobave samovoznih minometnih sistemov mörser 16 pa se bodo pričele v letu 2024.

Projekt samovoznega minometnega sistema za Švicarsko vojsko se je že v zgodnji fazi srečal z večjimi težavami in ga je bilo treba leta 2018 znova zagnati po kar 32-mesečni zamudi. Testiranja leta 2020 so pokazala, da ima minometni sistem mörser 16 še vedno vrsto pomanjkljivosti, med katerimi je bila najbolj opazna ta, da minometnega sistema ni bilo mogoče učinkovito uporabljati v snežnih ali deževnih razmerah. Po poročilu švicarskega obrambnega ministrstva sistem nima pokrova cevi, tako da lahko voda potencialno vpliva na strelivo. Poleg tega dostop do minometa iz kabine vozila povzroči, da voda vstopi v notranjost vozila zaradi pomanjkljivega odvodnega sistema okoli ploščadi minometa na zadnjem delu vozila.

Minomet cobra 120 mm, ki ga je razvilo podjetje RUAG, ima doseg od 7000 do 9000 metrov. Ena glavnih značilnosti sistema je, da uporablja električni pogon, kar zagotavlja tako natančnost kot hitrost sistema.

Pripravil: A. Knific, foto: Armasuisse

 

Povezani članki