Tajska vojska prvi kupec ameriških (rabljenih) oklepnikov stryker

by Urednik

NAMESTO NOVIH, RABLJENI AMERIŠKI OKLEPNIKI ZA TAJSKO VOJSKO

Tajska vojska bo dobila 37 moderniziranih rabljenih osemkolesnih pehotnih oklepnih vozil M1126 stryker, ki jih je uporabljala Ameriška kopenska vojska (US Amy). Tajska bo zanje odštela okoli 80 milijonov USD, poroča Bangkok Post.

Tajska je sploh prva država, ki so ji ZDA prodale oklepna vozila iz družine stryker, pred časom so jih sicer nekaj deset donirali Iraški vojski. Tajsko obrambno ministrstvo se je za ameriške oklepnike odločilo tudi na podlagi njihovih dobrih bojnih izkušenj, saj je Ameriška vojska oklepnike stryker uporabila na številnih bojiščih od njihove uvedbe v letu 2003. ZDA naj bi se s Tajsko dogovorile še za prodajo dodatnih 23 rabljenih moderniziranih oklepnikov stryker, ki so opremljeni s sodobnim komunikacijskim sistemom in oborožene, v posel pa so vključeni tudi rezervni deli ter tehnična podpora. Ameriška kopenska vojska namerava kolesna oklepna vozila pehotne M1126 stryker uporabljati vsaj do leta 2030.

Stryker je družina oklepnih vozil 8×8, ki so jih razvili iz kanadskega oklepnega vozila LAV III, ki temelji na švicarskem oklepniku Mowag piranha III 8×8. Ameriške oklepnike stryker proizvaja General Dynamics Land Systems, v uporabi pa jih imajo oborožene sile vojska ZDA in od pred kratkim tudi Iraka. Ameriška vojska je izbrala oklepnike stryker, da lahko z njimi v 96 urah razporedi oklepno brigado kjerkoli na svetu, divizijo v 120 urah in pet divizij v 30 dneh.

Pripravil: A. Knific, foto: GDLS

 

Povezani članki