Tank T-72M1 vzdržal zadetek rakete TOW

by Urednik

POSODOBLJENI TANK T-72M1 NA SIRSKEM BOJIŠČU

Med boji v Siriji se je pokazalo, da sirska različica glavnega bojnega tanka T-72M1 vzdrži napade vodenih raketnih izstrelkov in granat, kar dokazuje tudi objavljen videoposnetek tanka po napadu.

Na spletu so objavili posnetek, ki priča o dobri zaščiti nadgrajenega ruskega tanka T-72M1. V Siriji so namreč posneli zadetek ameriškega vodenega protioklepnega izstrelka TOW, ki ga je ruski glavni bojni tank T-72M1 vzdržal in ohranil bojno zmogljivost.

Informacija ob video posnetku navajam, da se je incident zgodil v bližini Damaska, tankisti sirske vladne vojske pa so prikazali učinke nasprotnikovega napada. Sodeč po posnetku je raketa TOW zadela prednji del kupole tanka T-72M1, posadka pri tem ni bila poškodovana, tank pa se je lahko naprej premikal, orožje pa je delovalo (prenaša ruski spletni portal Rambler).

Posodobljeni tanki T-72M1 so v sestavi 105. brigade sirske garde, že v prejšnjih bojih pa se je pokazalo, da je oklepna zaščita kos napadom protioklepnih vodenih izstrelkov in protioklepnih granat. V pol leta bojev je namreč nasprotnikom uspelo uničiti samo en takšen tank Sirske vojske.

V tej posodobljeni različici sicer že precej starega tanka so izboljšali nekaj ključnih lastnosti tega tanka: udarno moč, zaščito, gibljivost, sposobnost upravljanja, ob tem pa so obdržali zanesljivost, ki je tank T-72 krasila že prej. Novi avtomatizirani sistem upravljanja ognja omogoča streljanje s topom ves dan na velike razdalje, vključno s streljanjem med gibanjem.

Pripravil: B. Knific, vir: RBTH, foto:YouTube

 

 

Povezani članki