Tudi Švedska bi lahko dobavila tanke Ukrajini

by Urednik

ŠVEDSKA ČAKA NA URADNA DOVOLJENJA NEMČIJE

Švedska ne izključuje vstopa v koalicijo držav, ki želijo ukrajinsko vojsko oborožiti z nemškimi tanki leopard, a bo počakala na uradno izjavo (dovoljenje za prenos) Nemčije, je izjavil minister za obrambo države Paul Johnson.

Švedsko obrambno ministrstvo ne izključuje dobave tankov leopard 2 Kijevu iz zalog švedske vojske, vendar o tem vprašanju še ni bilo sprejetih nobenih odločitev. Švedi ne bodo sledili zgledu Poljakov, ki so Nemcem grozili, da ne bodo čakali na dovoljenje, pač pa bodo počakali na uradno odločitev o premestitvi tankov iz Berlina. Po Jonsonovih besedah ​​bodo takoj, ko bo, obravnavali vprašanje napotitve tankov Kijevu. Zaenkrat še ne potekajo priprave na prevoz tankov s Švedske, možno pa je, da se bo to zgodilo v kratkem, ej še dejal Johnson.

Švedska vojska je oborožena s 120 tanki stridsvagn (tank) 122 – to je švedska modifikacija nemškega tanka leopard 2A5. Na tem sta delala nemški koncern Krauss-Maffei in švedsko podjetje Krutbruk Protection AB. Tank ima dodaten oklep SAAB, švedski sistem zaščite pred orožjem za množično uničevanje, pa tudi številne druge spremembe, zaradi katerih tank ni bil čisto nemški. Tudi 120 mm top Rheinmetall Rh-120 L/44 izdeluje Bofors po licenci, sistem dimne zavese pa je francoski.

Pred tem so v Stockholmu tudi sporočili, da so se odločili Ukrajini premestiti 155-mm samovoznih artilerijskih sistemov archer in bojna vozila pehote CV90. Oklepna vozila – skupaj 50 bojnih vozil pehote – bodo dostavljena v modifikaciji CV9040. To oklepno vozilo je oboroženo s 40 mm topom Boffors L70.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Države dobaviteljice tankov za ukrajinske oborožene sile v obliki vojaške pomoči (po do sedaj znanih podatkih):

  • potrjene dobave:

Velika Britanija 14 x challenger 2,

Poljska 14x leopard 2A4,

Nemčija 14x leopard 2A6,

ZDA 31 x abrams;

  • verjetne dobave:

Portugalska 4x leopard 2A6,

Španija 20-53 leopard 2A4,

Norveška 8x leopard 2A4,

Finska 14x leopard 2A4/6;

  •  možne dobave:

Nizozemska 18x leopard 2A6,

Danska 8x leopard 2A5/7,

Švedska _x leopard 2A5 (stridsvagn 122),

Francija _x leclerc.

Povezani članki