Turčija prejela več kot 120 raket za sisteme zračne obrambe S-400

by Urednik

RUSIJA NI ZAGOTOVILA TURČIJI PRENOSA TEHNOLOGIJ ZA S-400

Rusija je Turčiji dobavila več kot 120 raket zemlja-zrak za raketne sisteme zračne obrambe S-400 po aktu o dobavi, ki sta ga decembra 2019 podpisali Turčija in Rusija, poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Turški minister za obrambo Hulusi Akar je sredi januarja 2020 dejal, da bo raketni sistem S-400 v sestavi Turške vojske v polni operativni fazi aprila ali maja 2020.

Dobava komponent protiletalskih obrambnih sistemov S-400 se je začela julija 2019. Rusija je dobavila tudi dodatno opremo, nadomestne dele in orodja, navaja Tass neimenovani vir, vendar pogodba s Turčijo ni vključevala “prenosa tehnologije.”

Decembra je turški direktor obrambne industrije İsmail Demir dejal, da bo Turčija seveda pozneje uporabila izkušnje, pridobljene z ruskimi sistemi S-400, pri razvoju lastnega raketnega sistema zračne obrambe. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sicer junija 2019 dejal, da je moskovski dogovor z Ankaro za S-400 predvidel delno predajo tehnologij, vendar se zdi, da je ta izjava zdaj pod vprašajem.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki