Turčija preklicala nakup kitajskih raketnih sistemov HQ-9

by Urednik

TURČIJA BO PONOVNO PREUČILA PONUDBE SISTEMOV ZRAČNE OBRAMBE

Turško ministrstvo za obrambo je preklicalo končno odločitev o nakupu kitajskih sistemov zračne obrambe dolgega dosega HQ-9.

Turčija bo sedaj ponovno preučila razpis T-Loramids za nakup 12-ih bataljonov protiletalskih raket dolgega dosega (SAM -surface to air missile), odločitev pa bo sprejeta 31. januarja 2014. Ponudnike raketnih sistem zračne obrambe naj bi prosili za dodatne podatke in najverjetneje tudi nižjo ceno.

Po navedbah časnika Milliyet, so v igri še trije ponudniki, ki so se uvrstili v zadnji krog tudi že na razveljavljenem razpisu. To so kitajsko podjetje CPMIEC s sistemi protizračne obrambe HQ-9, ki so zmagali na prejšnjem razveljavljenem razpisu Turške vojske, ameriški konzorcij podjetij Raytheon in Lockheed Martin s sistemi MIM-104 patriot PAC- 3 ​​in evropski konzorcij Eurosam z raketnimi sistemi SAMP / T Aster 30.

evropski-raketni-sistem-Aster-30

Raketni sistem SAMP / T Aster 30

Rusko izvozno podjetje Rosoboronexport, ki ponuja raketni sistem S- 300VM (antey -2500), je izpadlo že na prvem razpisu, zato naj tokrat ne bi prejeli povabila za sodelovanje.

V zadnjih tednih je bilo v medijih veliko zapisanega o sporni (za Zahod) turški odločitvi za kitajske sisteme HQ-9, tako da ne preseneča, da so se odločili za ponoven izbor. Verjetno tudi zavoljo pritiska zaveznic iz pakta Nato. Nenazadnje so jim one tudi zagotovile zračno obrambo s sistemi patriot (na sliki spodaj) ob stopnjevanju državljanske vojne v Siriji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

ameriski-raketni-sistem-patriot

Raketni sistem MIM-104 patriot

VIDEO: Kitajski raketni sistem HQ-9

Povezani članki