Turčija razvija lasten zračno-obrambni sistem, ki bo zamenjal S-400 in patriot

by Urednik

TURČIJA V LASTEN RAZVOJ SISTEM ZRAČNE OBRAMBE

Turčija bo v okviru domačih projektov protiraketne obrambe leta 2022 nadaljevala z razvojem novih sistemov zračne obrambe, ki bi v prihodnosti lahko nadomestili ruske raketne sisteme zračne obrambe S-400 in ameriške zračne obrambe MIM-104 patriot, poročajo turški mediji.

Po poročanju bo Turčija leta 2022 nadaljevala delo na projektih domačih raket zemlja-zrak (SAM) HISAR in SIPER. HISAR A+ in HISAR O+ sta bila uspešno preizkušena in uničila hitre cilje. Tako bo Turčija korak bližje sistemu zračne obrambe SIPER, ki bo nastal kot alternativa raketnim sistemom S-400 in MIM-104 patriot.

Turški sistem zračne obrambe SIPER, ki naj bi začel delovati leta 2023, bo po besedah turških razvijalcev na najbolj zanesljiv način uničil vse zračne grožnje – letala, helikopterje, manevrirne rakete, brezpilotne letalnike, rakete zrak-zemlja …

Sisteme HISAR razvijajo s podporo turške obrambne industrije in s sodelovanjem podjetij ASELSAN, ROKETSAN in drugih.

Turčija razvija dve vrsti sistemov HISAR. Sistem zračne obrambe kratkega dosega HISAR-A, ki lahko prestreže cilje na razdalji do 15 kilometrov, in sistem srednjega dosega HISAR-O z dosegom 25 kilometrov, ki je namenjen varovanju vojaških in drugih strateško pomembnih objektov.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki