Turčija se pogovarja o nakupu ruskih raketnih sistemov S-400

by Urednik

BODO V TURČIJI IZDELOVALI RUSKE ZRAČNOOBRAMBNE SISTEME S-400?

Turški obrambni minister Fikri Isik je dejal, da je Ankara v pogovorih z Moskvo o nakupu ruskih raketnih sistemov zračne obrambe S-400 triumf (NATO: SA-21 growler), Turčija pa si želi zračnoobrambne sisteme proizvajati na domačih tleh.

Turčija vneto išče rešitev za obrambo svojega zračnega prostora, ki ga sedaj varujejo raketni sistemi MIM-104 patriot članic zveze Nato. V zadnjih letih so bili Turki že večkrat tik pred nakupom kitajskega raketnega sistema HQ-9 proizvajalca CPMIEC, ki je bila izbrana na razpisu za novi turški raketni sistem zračne obrambe (program T-Loramids). Na razpisu so sodelovali še Eurosam (s sistemom SAMP/T aster 30), Raytheon in Lockheed Martin (s sistemom MIM-104 patriot PAC-3) ter ruski Rosoboronexport (s sistemom S-300). Turčija je na prigovarjanje članic zveze Nato preklicala odločitev za kitajski raketni sistem HQ-9, ki naj tudi ne bi bil povezljiv (združljiv) s sistemi Severnoatlantskega zavezništva.

Turčija tako nadaljuje nacionalni projekt iskanja protiraketnega obrambnega sistema, dogovarjajo pa se tako z ruskim proizvajalcem kot tudi z drugimi. Isik je ob tem v intervjuju za turško televizijo NTV dejal: “Kar se tiče raketne obrambe, se delo nadaljuje. Mi se pogajamo o S-400, ne le z Rusijo, ampak tudi z drugimi državami, ki imajo podobne sisteme. Odziv Rusije na to povpraševanje je pozitivno. Upamo, da bodo države članice Nata to vzele resno, naš sistem bo združljiv z zahtevami zveze. Vendar nikakor ne bomo zavrnili ruskega predloga in se aktivno dogovarjamo. Naš končni cilj je proizvodnja teh sistemov (raketnih sistemov zračne obrambe) doma.”

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Turčija preklicala sporni nakup kitajskih raketnih sistemov HQ-9

Turčija je preklicala 4 milijarde dolarjev vreden razpis za nakup izstrelkov zemlja-zrak dolgega dosega (program T-Loramids), na katerem je bilo leta 2013 izbrano kitajsko podjetje CPMIEC z raketnim sistemom zračne obrambe HQ-9.

Turčija dobila še španske raketne sisteme MIM-104 patriot

V turško provinco Hatay Iskenderun so prispeli “novi” raketni sistemi zračne obrambe MIM-104 patriot Španske vojske, ki bodo zamenjali nizozemske baterije tega tipa.

Povezani članki