Ukrajina iz EU kupila 50 oklepnih vozil BMP-1

by Urednik

MODERNIZIRANI GOSENIČARJI BMP-1 ZA UKRAJINSKO VOJSKO

Ukrajinska vojska je v letu 2018 v svojo oborožitev dobila 50 rabljenih goseničnih pehotnih bojnih vozil BMP-1, ki jih je UkrOboronProm s pomočjo hčerinskih podjetij kupil na dražbah v državah Evropske unije.

Dobavljena vozila, ki po besedah ukrajinskih predstavnikov sploh niso bila nikoli v uporabi, so bila potrebna temeljite obnove in posodobitve, kar naj bi poleg dobave izvedlo češko podjetje Excalibur. Ukrajinske kopenske enote pa naj bi “nova” oklepna vozila pehote BMP-1AK (Anti Kumulyativnaya – zaščita pred visokoeksplozivnimi raketa) že začele uporabljati. Namenjena so operativni krepitvi bojnih zmogljivosti ukrajinskih kopenskih sil.

BMP-1AK je opremljen z optičnimi napravami, periskopi in nočnogledom, sodobno komunikacijsko postajo in ostalimi sistemi, ki omogočajo delovanje v vseh vremenskih razmerah ter ponoči. Posadka je zaščitena pred jedrskim, kemičnim in biološkim orožjem, kar omogoča tudi posebna oprema za prezračevanje.

Zanimivo pa je, da je Ukrajina vse od razpada Sovjetske zveze pa do leta 2010 množično prodaja oklepnike BMP-1 v številne manj razvite države po celem svetu. V letu 1994 so imeli v oborožitvi okoli 2.500 oklepnih vozil BMP-1, leta 2000 pa le še okoli 1000. V letu 2018 pa je imela Ukrajinska vojska v uporabi le še okoli 400 teh vozil, nekaj deset so jih posodobili.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki