Ukrajina namesto oklepnikov dozor-B lastne proizvodnje kupuje licenčno izdelane na Poljskem

by Urednik

UKRAJINCI BOLJ ZAUPAJO POLJSKI KOT DOMAČI PROIZVODNJI ?!

Ukrajinsko Ministrstvo za obrambo že nekaj let zapored govori o načrtih za nakup lokalno izdelanih oklepnikov dozor-B, a z množičnimi nakupi, milo rečeno, ne gre najbolje, saj enake, licenčno izdelane kupujejo raje na Poljskem.

Ukrajina se v zadnjih dveh letih poslužuje nenavadnih potez pri nakupu lahkih oklepnih vozil 4×4 za izvidovanje in patruljiranje. Pred leti so sami razvili lahko oklepno vozilo dozor-B (dozory-B) 4×4 in licenco za proizvodnjo uspešno prodali poljskemu zasebnemu podjetju Lacenaire (s sedežem na Cipru), ki ukrajinske oklepnike prodaja in razvija pod imenom oncilla. Po naročilu približno 15 do 20 oklepnikov dozor-B med letoma 2013 in 2016, se je ukrajinsko obrambno ministrstvo po letu 2019 raje odločalo za nakup licenčne različice oncilla 4×4 od poljskega podjetja.

Za tovrstnimi odločitvami se skriva nekaj “objektivnih”, še več pa verjetno “subjektivnih” vzrokov. Po vrsti škandalov, povezanih z uporabo neprimernega jekla za patruljna vozila, ki je med uporabo dobesedno pokalo, so v zadnjih letih napake odpravili, vendar Ukrajina še naprej kupuje oklepna vozila dozor-B oziroma licenčne oncilla poljske proizvodnje.

Znano je, da je Poljska Ukrajini po pogodbi za leto 2020 dobavila osem oklepnih vozil oncilla 4×4, za potrebe ukrajinskih varnostnih sil pa naj bi bile predvidene tudi nadaljnje dobave oklepnih vozil oncilla iz Poljske.

Pripravil: A. Knific, foto:

 

 

Povezani članki