Ukrajinski separatisti razvili večcevni raketomet cheburashka

by Urednik

NA VZHODU UKRAJINE UPORNIKI RAZVIJAJO TEŽKO OBOROŽITEV

Proruski separatisti iz ukrajinskega Donecka so predstavili najnovejše večcevne raketometne sisteme (MLRS) cheburashka 217 mm, ki jih imajo odslej v svoji oborožitvi.

Večcevni raketometni sistem (MLRS) cheburashka ima dva lansirna sistema z 32 raketami (vsak), ki so ga razvili proruski separatisti sami. Lansirni sistem je nameščen na zadnjem delu podvozja tovornjaka KrAZ-260. Vozilo lahko na cesti doseže največjo hitrost 80 km/h, z enim rezervoarjem goriva pa prevozi do 600 km. Vojaki lahko sprožijo rakete neposredno iz kabine vozila ali na daljavo, standardna raketa ima maksimalni doseg 9600 m. Kakšno vlogo je imela pri razvoju novega oborožitvenega sistema Rusija, ni znano.

Proruski separatisti so razvili večcevni raketometni sistem (MLRS)c heburashka za ognjeno podporo z uničevanjem nasprotnikovih položajev, zaustavljanje ofenziv, uničevanje sovražnikovega topništva …

Ime je sistem sicer dobil po risanem živalskem liku Cheburashka (Čeburaška) iz ruske otroške literature in risank, ki se uporablja tudi v številnih ruskih šalah.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki