V Belorusijo so prispele prve enote Ruske vojske

by Urednik

KREPITEV ZAVEZNIŠTVA RUSIJE IN BELORUSIJE

Na ozemlje Belorusije so sredi januarja 2022 prispeli prvi vlaki z osebjem in vojaško opremo enot in formacij Vzhodnega vojaškega okrožja Ruske vojske. Divizije okrožja, vzpostavljene kot del nenadne kontrole, so izvedle pohode do nakladalnih mest, nato pa so jih po železnici skupaj s standardno opremo prepeljali skozi vso Rusijo v Belorusijo, kjer bodo razporejene na neznanem ozemlju.

Preverjanje reakcijskih sil bo potekalo v dveh fazah, od katerih se je prva že začela in bo trajala do 9. februarja. V okviru te faze bodo enote ruske in beloruske vojske na ozemlju Belorusije ustvarile skupino sil, organizirale zaščito in obrambo pomembnih državnih objektov ter preverile pripravljenost dežurnih sil zračne obrambe. Poleg tega je skupini dodeljeno tudi letalstvo, ki bo začela varovati in patruljirati na mejah zračnega prostora države.

Druga faza preverjanja bo trajala od 10. do 20. februarja v sklopu skupne vojaške vaje “Zavezniška odločnost 2022”, katere naloga bo odziv na zunanjo agresijo. Vaje bodo potekale na petih poligonih in štirih letališčih Ministrstva za obrambo Belorusije.

Prihajajoče vaje so že vzbudile zaskrbljenost  zahoda, predvsem ZDA. State Department je Rusijo že poskušal obtožiti, da pripravlja invazijo na Ukrajino preko ozemlja Belorusije. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v zvezi s tem izjavila, da je Rusija najprej napotila 100.000 vojakov v bližino Ukrajine, zdaj pa jo prerazporeja v Belorusijo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki