V nedeljo začetek vaje “Immediate Response 2014″

by Urednik

Vojaška vaja “Takojšen odgovor 2014″ (“Immediate Response” – IR14)

Letošnja četrta in zadnja osrednja vaja Slovenske vojske “Takojšen odgovor 2014” (“Immediate Response”) bo potekala od 18. do 30. avgusta v Sloveniji, na Hrvaškem in v Nemčiji. Mednarodna vaja “Immediate Response” je tudi že ustaljena vojaška vaja v regiji in jo sponzorira poveljstvo Ameriške kopenske vojske v Evropi.

Nosilci mednarodne vojaške vaje “Takojšen odgovor 2014” (pojavlja se tudi ime “Takojšen odziv 2014”) so Poveljstvo Ameriške kopenske vojske za Evropo (USAREUR), Slovenska vojska ter Hrvaška vosjka.

V Sloveniji bo vaja potekala v Vojašnici barona Andreja Čehovina v Postojni, v Vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi in na osrednjem vadbišču SV na Počku, kjer bo potekal taktični del s področja zaščite ter reševanja. Na Hrvaškem bo vaja potekala v Vojaškem šolskem centru Petar Zrinski v Zagrebu.

Ameriško poveljstvo je vajo prvič organiziralo leta 2006, od leta 2011 do 2013 jo je gostila Hrvaška vojska, letos jo bosta gostili Hrvaška in Slovenska vojska, ki bo nato njena gostiteljica do leta 2016.

Na vaji “Takojšen odgovor 2014” bodo sodelovale naslednje države: ZDA, Slovenija, Hrvaška, Danska, Velika Britanija, Madžarska, Albanija, Črna Gora, Makedonija, BiH in tudi Varnostne sile Kosova. Kot opazovalke so povabljene države Mediteranskega dialoga (Alžirija, Egipt, Izrael, Jordanija, Mavretanija, Maroko, Tunizija) in Italija. Na vaji bo prisotnih skupaj več kot 1000 udeležencev, od tega v Sloveniji 800.

Vojaška vaja Immediate Response - Takojšen odziv 2012

Ključni cilji vaje so prispevati k stabilnosti v regiji in promovirati pomen regionalnega povezovanja, z oblikovanjem večnacionalnih poveljstev uriti poveljnike in štabe v načrtovanju bojnih delovanj, doseči čim večjo povezljivost sistemov za poveljevanje in kontrolo, uriti postopke poveljevanja, kontrole in delovanja na področju zaščite, reševanja in pomoči. Na vaji bodo sodelovale tudi službe iz sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Za to vajo je Ministrstvo za obrambo RS (MORS) namenilo 150.000 eur.

Priprave za osrednjo vajo Slovenske vojske Takojšen odziv 2014 se bližajo vrhuncu 

Poveljstvo 1. brigade se skupaj s kolegi iz Generalštaba, Logistične brigade in drugih enot Slovenske vojske ter predstavniki tujih oboroženih sil, ki sodelujejo na vaji, že vse od uspešno izvedene zaključne načrtovalne konference marca 2014, pospešeno pripravlja za letošnjo osrednjo vajo Slovenske vojske “Takojšen odgovor 2014″ (ang. Immediate Response – IR14).

Vojaška vaja Immediate Response - Takojšen odziv 2012

Skladno s spomladi izdelanim konceptom vaje, definiranimi cilji in namenom vaje – urjenje procesa vojaškega odločanja na ravni večnacionalne brigade, usposabljanje in delovanje enot v mednarodnem okolju, interoperabilnost in kompatibilnost z zavezniki in partnerskimi državami v regiji ter poglobitev sodelovanja in zaupanja na regionalni ravni – je za vajo že skoraj vse pripravljeno, so sporočili iz 1. brigade Slovenske vojske.

1. brigada kot vodilna enota Slovenske vojske na vaji obljublja, da tokratna vaja Immediate Response ne bo »klasična« vojaška vaja. Poleg tega, da gre za praktično usposabljanje s področja zaščite, reševanja in pomoči, bo vaja v veliki meri podprta z računalniškimi simulacijami, ki bodo hkrati izvajane na Hrvaškem, v Nemčiji in Sloveniji, bo vajo zaznamovala široka paleta spremljevalnih dogodkov.

Slovenska vojska tako vabi tudi na slovesno otvoritev mednarodne vojaške vaje “Takojšen odgovor 2014″ (“Immediate Response”), ki bo v nedeljo 17. avgusta 2014, na parkirišču pred vhodom v Postojnsko jamo.

Otvoritev bo spremljal pester program, tako glasbeni, kot tudi vojaški, na ogled pa bodo postavljeni tudi  oborožitveni sistemi in oprema. Podrobnejše informacije najdete na spletnih straneh Slovenske vojske.

Pripravil: Jure Mikelj, A. Knific, foto: Military Photos, Slovenska vojska

Vabilo na vajo Immediate Response 2014

Vabilo na vajo Immediate Response 2014

SORODNE NOVICE:

Slovenska vojska bo v letu 2014 izvedla 4 osrednje vojaške vaje

Slovenska vojska bo letos izvedla štiri osrednje vojaške vaje z mednarodno udeležbo – “Rock Proof 2014″, “Adriatic Strike 2014″, “Zvita podlasica 2014″ in “Takojšen odziv 2014″.

VIDEO: Vojaška vaja “Zvita podlasica 2014″ (“Clever Ferret”)

Slovenska vojska med 26. junijem in 5. julijem na območju vzhodne Slovenije izvaja mednarodno vojaško vajo “Zvita podlasica 2014″ (“Clever Ferret”) skupaj z Italijansko in Madžarsko vojsko.

Povezani članki