V ZDA o dobavi sistemov zračne obrambe MLRS HIMARS in patriot Ukrajini

by Urednik

UKRAJINA NE BO DOBILA RAKET DOLGEGA DOSEGA

Dodelitev nove pomoči Združenih držav Ukrajini v višini 40 milijard dolarjev, od tega bo približno 20 milijard šlo za dobavo orožja, lahko omogoči Washingtonu, da dobavi Kijevu ameriški večcevni raketometni sistem (MLRS) HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) z dosegom do 70 km. Prav tako številni vojaški strokovnjaki ne izključujejo, da bi ZDA lahko Ukrajini dobavile sisteme protizračne obrambe patriot, da bi zaprle nebo ruskemu letalstvu.

V ameriškem tisku so se pojavile številne objave, ki govorijo o možni dobavi ameriških MLRS M142 HIMARS Ukrajini, ki je bistveno boljši od sovjetskih MLRS grad in smerch, ki ju uporabljata tako ukrajinska kot ruska vojska. Poleg tega se ameriški raketni sistem lahko uporablja tudi kot operativno-taktični, saj zadaja natančne udare na pomembne cilje. Kijev naj bi že dolgo poskušal uvesti ta sistem v uporabo. Vendar pa so številni zahodni strokovnjaki, vključno z ameriškimi, skeptični glede možnega prenosa MLRS HIMARS v Ukrajino, prav tako kot tudi  sistema zračne obrambe patriot, in to možnost obravnavajo kot malo verjetne. Nihče sicer ne dvomi, da bi ti sistemi ne pomagali ukrajinski vojski, vendar ne v tem primeru. Gre namreč za zelo drago in zapleteno vojaško tehniko, ki zahteva dolgotrajno usposabljanje za njeno uporabo, in drugič, vedno obstaja možnost, da del dobavljenih sistemov pade v roke Rusov kot trofeje.

Američani se strašno bojijo, da bo njihova “neprekosljiva” visokotehnološka vojaška oprema padla v roke morebitnemu sovražniku, ki bi tako izvedel vse skrivnosti. Tudi havbice M777 so namreč Američani dobavili Ukrajini brez digitalnega sistema za nadzor ognja.

Še ena stvar, ki zelo skrbi Washington; ZDA ne izključujejo, da bi bili sistemi, dobavljeni Ukrajini, uporabljeni tudi za izvajanje napadov na rusko ozemlju. Američani se temu želijo izogniti ali se vsaj na tak način ne vpletati v vojno, kar je nedavno potrdil tudi ameriški predsednik Biden z izjavo, da Ukrajina ne bo dobila raket dolgega dosega, in s tem “pomiril” Ruse.

M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) je visoko mobilen operativno-taktični raketni in topniški sistem. Sistem je bil razvit na podlagi kolesnega podvozja FMTV, ki tehta 5 ton. Osnovno strelivo za M142 so rakete MLRS z dosegom do 70 km (M26 – doseg do 300 km, GMLRS, AT-2 in druge). Poleg tega je sistem lahko opremljen z lansirno napravo za eno raketo ATACMS (Army TACtical Missile System – doseg do 600 km) in se lahko uporablja tudi kot lansirna naprava za rakete zrak-zrak AIM-120 AMRAAM.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki