VIDEO: Največja napotitev ameriških enot v Evropo po koncu hladne vojne

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA V VEČJEM ŠTEVILU NA NATOVIH VAJAH PO EVROPI

V nemško pristanišče Bremerhaven je v zadnjih dneh prišel največji konvoj ameriških oklepnih in vojaških transportnih vozil od časov hladne vojne. Ameriška vojska je z ladjami pripeljala več kot 2.800 vozil in opreme, med drugim tudi 87 tankov abrams in 144 oklepnikov bradley, s katerimi bodo sodelovali na vajah zveze Nato na Poljskem in v baltskih državah, kot tudi v Bolgariji ter Romuniji.

Ameriški vojaki iz 3. oklepne bojne brigade in 4. pehotne divizije bodo sodelovali na vojaških manevrih Operation Atlantic Resolve (Operacija atlantska rešitev, op. a.). Namen vaje je skupno sodelovanje vojska vzhodnoevropskih in baltskih držav z zahodnimi, predvsem pa priprava na morebitno rusko ofenzivo. Zanimivo je tudi dejstvo, da je to prva napotitev oklopne brigade Ameriške vojske za devet mesecev v Evropo po mnogih letih. Vse prejšnje so trajala največ tri do šest mesecev. Ameriška oklepna bojna in transportna vozila bodo na Poljsko, v baltske države, kakor tudi kasneje Romunijo in Bolgarijo, prepeljali po železniških tirih.

“To je otipljiv znak zavezanosti Združenih držav Amerike za ohranitev miru na evropski celini,” je dejal generalmajor Timothy McGuire iz poveljstva Ameriške vojske v Evropi in dodal: “To je znak zavezanosti ZDA k zavezništvu ter za mir in blaginjo v Evropi.”

“Najboljši način, da se ohrani mir, je priprava. Bolj sodelujemo z zavezniki, bolje smo pripravljeni,” je še dejal McGuire.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

 VIDEO: Ameriške oklepne in pehotne enote v nemškem pristanišču Bremerhaven

Povezani članki