VIDEO: Parada zmage na Rdečem trgu v Moskvi

by Urednik

RUSKA VOJSKA JE PONOVNO PREDSTAVILA NAJSODOBNEJŠE OROŽJE

Na moskovskem Rdečem trgu je bila 9. maja 2016 tradicionalna parada on dnevu zmage, že 71. po vrsti, s katero Rusi obeležujejo zmago nad fašizmom v veliki domovinski vojni (2. svetovni vojni).

Na letošnji vojaški paradi ob dnevu zmage je sodelovalo več kot 10.000 vojakov, 135 oklepnih vozil in 71 letal ter helikopterjev iz oborožitve Ruske vojske. Paradi je poveljeval poveljnik Kopenske vojske Oboroženih sil Ruske federacije Oleg Saljukov, predstavnike in sodelujoče na paradi pa je sprejem obrambni minister Sergej Šojgu.

Na Rdečem trgu je ruska vojska prikazala najsodobnejšem tanke T-14 armata,  oklepnike na platformah bumerang in kurganec, pa tudi zračno-obrambne sisteme S-400 triumf in lanserje balistični raket jars. Rdeči trg je preletelo 71 letal in helikopterjev (od strateških bombnikov do vojaških transporterjev) v čast 71. obletnice zmage v drugi svetovni vojni.  Na zaključku letalskega dela programa so trije jurišniki (eni glavnih akterjev v vojni proti ISIS-u v Siriji) na nebu izrisali barve ruske trobojnice.

Predsednik države in vrhovni poveljnik ruske vojske Vladimir Putin je čestital praznik veteranom in ruskim prebivalcem ter v nagovoru poudaril, da dan zmage ni samo “…državni, pač pa tudi osebni in družinski praznik.”

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: YouTube

VIDEO: Celoten posnetek parade na Rdečem trgu (2016)

Povezani članki