VIDEO: Večcevni raketometi tornado-S bodo zamenjali smerče

by Urednik

POPOLNA »PRENOVA« ARTILERIJSKIH ENOT RUSKE VOJSKE

Ruske artilerijske enote bodo do leta 2020 zamenjale vse večcevne raketometne sisteme BM-30 smerč z naprednimi sistemi 9A53 tornado-S, je sporočil general Mihail Matveyevsky, poveljnik artilerije Ruske vojske.

“Oboroževanje vseh raketnih brigad s sodobnimi raketnimi sistemi iskander-M in raketnih artilerijskih brigad z večcevnimi raketometi velikega kalibra tornado-S bo končano do leta 2020,” je sporočil Matveevsky. Količine naročenih raketometov zaenkrat še niso naznanili.

Dobave novih večcevnih raketometov tornado-S bodo stekle že v letu 2017, Matveyevsky pa je še dodal, da se bodo večje dobave samovoznih havbic 2S35 koalicija-SV Ruski vojski tudi začele do leta 2020.

Večcevni raketometni sistem dolgega dosega (MLRS) 9A53 tornado-S kalibra 300 mm je razvilo Podjetje za raziskave in proizvodnjo Splav. Izstrelki imajo doseg do 120 kilometrov in lahko uničijo površino več kot 60 hektarjev. 9A53-S tornado (300mm) je nadgrajen večcevni raketomet  BM-30 smerč, ki so ga postavili na šasijo tovornjaka MZKT-79306.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki