VIDEO: Velika vojaška parada v Belorusiji

by Urednik

BELORUSI PRAZNOVALI DAN OSVOBODITVE

Belorusija 3. julija praznuje dan osvoboditve beloruske prestolnice od nemških okupatorjev v drugi svetovni vojni in ob tej priložnosti vsako leto priredi veliko vojaško parado na kateri prikaže svojo oborožitev.

Vojaško parado v Minsku je vodil obrambni minister generalpodpolkovnik Andrei Ravkov in namestnik komandanta obrambnega ministrstva generalmajor Sergey Potapenko. Na ulicah je Beloruska vojska predstavila tanke, oklepna bojna vozila, artilerijske sisteme in tudi (najnovejše) raketne sisteme zračne obrambe S-400, nebo nad Minskom pa so preletavala letala in helikopterji.

Večina beloruske oborožitve sicer še vedno izvira iz časov Sovjetske zveze, vendar jo stanlo nadgrajujejo in modernizirajo, predvsem s pomočjo Rusije. Beloruski voditelji poudarjajo, da je Beloruska vojska modernizirana, mobilna, dobro usposobljena in oborožena tudi s sodobnejšimi sistemi, tako iz Rusije kot domačih podjetij.

Uradni dan neodvisnosti v Belorusiji se 3. julija praznuje vse od leta 1996, do tedaj so namreč dan osvoboditve beloruske prestolnice prznovali 27. julija, kar pa je sovpadalo z dnem sprejetja deklaracije o suverenosti sovjetske socialistične republike Belorusije leta 1990.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki