Vietnam se zanima za beloruski zračno-obrambni sistem T38 stilet

by Urednik

VIETNAM PRVI TUJI KUPEC RAKETNEGA SISTEMA T38

Vietnamska vojska se zanima za nakup beloruskih raketnih sistemov zračne obrambe T38 stilet, ki ga je razvilo belorusko podjetje Tetraedr.

T38 stilet je mobilni zračno-obrambni sistem kratkega dosega, namenjen pa je zagotavljanju boljših zmogljivosti enotam zračne obrambe.

Radar sistema T38 stilet odkriva in prepoznava cilje v gibanju in po ”priklenitvi” cilja vanj usmeri eno ali dve raketi kratkega dosega. Program stilet je dejansko nadgradnja starejšega sovjetskega sistema zračne obrambe SA-8 gecko, nadgrajenega v digitalno strojno opremo, ki je nadomestila večino starega radarskega sistema land roll, podpira pa računalniški sistem za avtomatsko usmerjanje raket CLOS (rakete bližinskega sistema zračne obrambe).

Vozilo sistema T38 nosi osem lanserjev, ki so razporejena po štirje ob bokih radarja. Novi sistem je bistveno izboljšan v primerjavi  z že zastarelim SA-8 gecko tako glede mobilnosti kot hitrejšim iskanjem ciljev in lansiranjem, je pa tudi precej bolj trdoživ od sistema SA-8 gecko, ki ga bo zamenjal v zračnoobrambnih enotah Beloruske vojske.

Raketa sistema bo imela največji učinkoviti doseg 20 km po višini  in bo lahko delovala proti ciljem, ki letijo s hitrostjo do 900 km/h na višinah med 25 in 10.000 m.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki