Vojska Srbije bo dobila 22 sistemov protizračne obrambe PASARS

by Urednik

NOVI ZRAČNOOBRAMBNI SISTEMI OBOROŽENI Z RAKETAMI MISTRAL 3

Vojska Srbije bo v letu 2022 v oborožitev dobila 12 novih mobilnih sistemov zračne obrambe kratkega/srednjega dosega PASARS-16 terminator, je sporočilo srbsko obrambno ministrstvo objavilo 28. decembra 2021.

Mobilni sistemi zračne obrambe PASARS so oboroženih z avtomatskim topom Bofors L70 40 mm, ki so jo namestili na zadnji del vojaškega tovornjaka FAP 2228 6×6, ki ima oklepljeno kabino z dvema sedežema. Ob tem sta na kupoli nameščena tudi dva lanserja francoskih raket MBDA mistral 3 zemlja-zrak.

Julija 2019 je francosko podjetje MBDA objavilo sklenitev pogodbe s srbskim obrambnim ministrstvom za dobavo sistemov protizračne obrambe kratkega dosega mistral 3 ter zagotavljanje tehnične in materialne pomoči za integracijo na vozila protizračne obrambe PASARS za potrebe Vojske Srbije.

Mobilni sistem protizračne obrambe PASARS je zasnovan na vojaškem tovornjaku FAP 2228 6×6, ki ga je razvil srbski proizvajalec vojaških tovornjakov Fabrika automobila Priboj (FAP). Sprednji del vozila je opremljen z oklepljeno kabino, ki zagotavlja zaščito pred streljanjem osebnega orožja in drobcev topniških granat. Zadnji del PASARS je opremljen s kupolo, oboroženo z enim avtomatskim protiletalskim topom Bofors 40 mm in dvema lanserjema za rakete mistral 3, ki sta nameščena na desni strani kupole.

40 mm protiletalski top je v tridesetih letih prejšnjega stoletja zasnoval švedski proizvajalec orožja AB Bofors. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je srbski proizvajalec orožja Zastava od Boforsa pridobila licenco za proizvodnjo različice L70 skupaj z lasersko-računalniško opremo. Strelivo za Bofors L70 lokalno proizvaja srbsko podjetje Sloboda Čačak, vključno s strelivom povečanega dosega, tako za domačo uporabo in izvoz. L70 se lahko uporablja proti zračnim ciljem z največjim dosegom streljanja 12.500 m.

Mistral 3 je najnovejša generacija raket zemlja-zrak v družini mistral. Raketa je opremljena z infrardečim iskalnikom in naprednimi zmogljivostmi za obdelavo podatkov. To ji omogoča, da napade cilje s šibkim toplotnim podpisom, kot so UAV (zračna plovila brez posadke), rakete s turboreaktivnim pogonom in hitra letala za velike razdalje, hkrati pa nudi odlično odpornost proti protiukrepom. Raketa mistral je sposobna zadeti nadzvočno tarčo, ki leti na 3000 metrih višine.

Pripravil: A. Knific, foto: MOD Srbije

Povezani članki