Vojska Srbije načrtuje obsežno modernizacijo oklepnikov BVP-M80A

by Urednik

NOV  OKLEP, MOTOR IN OBOROŽITEV ZA BVP-M80A

Vojska Srbije načrtuje posodobitev svoje flote goseničnih pehotnih bojnih vozil BVP-M80A, ki so jih v JLA začeli uporabljati leta 1982. Posodobitev bo zajemala dodaten oklep, nov pogonski sklop in nov 30 mm top A1.

Vojna industrija Jugoslavije je v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja razvila bojno pehotno vozilo M80 kot zamenjavo za oklepni transporter M-60. Prvič so vozilo prikazali na tradicionalni prvomajski vojaški paradi leta 1975 v Beogradu. Desetletje zatem so v Kairu prikazali še modificirano različico M-80A, ki je postala standardna oprema JLA. Zasnova vozila je podobna kot pri sovjetskem oklepniku BMP-1, vendar s kar precej spremembami. M-80 je imel namreč pet nosilnih koles in top kalibra 20, medtem ko je imel sovjetski model šest nosilnih koles in top kalibra 73 mm. 

Srbija ima v svoji oborožitvi okoli 320 oklepnikov BVP-M80Amizdelanih v nekdanji Jugoslaviji, še okoli 220 pa v rezervi.  Oklepnike BVP-M80A poleg Srbije uporabljajo še oborožene sile Hrvaške (okoli 130), medtem ko so jih BiH (okoli 30), Makedonija (2) in Slovenija (62) že odpisale.

Konec decembra 2019 je srbski Center za testiranje orožja in vojaške opreme med demonstracijo, ki se je je udeležil tudi srbski obrambni minister Aleksandar Vulin, predstavil posodobljeno različico BVP M-80A.

Gosenični oklepnik BVP-M80A predstavlja hrbtenico mehaniziranih pehotnih enot Vojske Srbije, njegova posodobitev  je prav zato prednostna naloga Vojske Srbije. Ena temeljnih zahtev za posodobitev je bistveno povečanje ravni balistične zaščite BVP-M80A in povečanje ognjene moči. Za povečanje balistične zaščite oklepnika je potrebna celovita preureditev notranjega prostora, za kompenzacijo povečanja mase vozila pa je potrebno povečati moč motorja.

Posodobljena različica BVP-M80A ima novo balistično zaščito in večjo ognjeno moč, vključno z novim 30-mm avtomatskim topom in novimi protitankovskimi raketnimi sistemi, ki lahko izstrelijo posodobljene protitankovske rakete 2F in 2T maljutka. Kupola je opremljena tudi z novim optoelektronskim sistemom s toplotno kamero dolgega dosega. Prejšnja različica BVP M-80 je oborožena z 20-mm avtomatskim topovom Hispano-Suiza HS.804 z učinkovitim dosegom približno 1500 min dvojnim lanserjem za žično vodene rakete maljutka – sagger.

Pripravil: A. Knific, foto: Srbsko obrambno ministrstvo

 

Povezani članki