Vtisi čeških tankistov o leopardu 2: “Večja vidljivost in udobje kot v T-72”

by Urednik

ČEŠKI TANKISTI SE ŽE USPOSABLJAJO NA TANKIH LEOPARD 2

Češka vojska bo po predaji glavnih bojnih tankov T-72 Ukrajini v zameno prejela 14 tankov leopard 2A4 in eno oklepno izvlečno vozilo bergepanzer iz nemških zalog do začetka leta 2023. Medtem pa se na poligonu Bundeswehra v Münstru že usposabljajo češki tankisti. Za namene usposabljanja se uporablja posebno vozilo, opremljeno s prozorno vozniško kabino, ki se dviga nad topom, ki je tehnično enakovredna leopardu 2A4.

Kot je navedel eden od čeških tankistov na usposabljanju – prešolanju na tank leopard 2, ima voznik nemškega tanka veliko več svobode gibanja, preglednosti in udobja kot v T-72. Po njegovih besedah ​​se je v Nemčiji s tovariši prvič lahko vozil po avtocesti, saj na češkem uporabljajo tanke na javnih cestah le v izjemnih primerih.

Osem čeških tankistov je opravilo tečaje nemškega usposabljanja. Zdaj bodo pridobljeno znanje delili s svojimi kolegi doma. Nemško ministrstvo za obrambo upa, da se bo zaradi tega češka vojska popolnoma poslovila od sovjetske opreme in prešla na nemške izdelke. Češka sicer načrtuje, da bo svojo celotno floto T-72 srednjeročno zamenjala za leoparde 2 v različici A7. kakršne uporablja Nemčija.

Potreba po prehodu na nemške tanke  je obrazložena z nalogo poenotenja opreme po Natovih standardih. Zlobni opazovalci pa pravijo, da bo glede na stanje v sami Nemčiji Bundeswehr morda kmalu moral opraviti tečaje za upravljanje nove opreme – ameriških tankov abrams.

Pripravil: B. Knific, foto: MilitaryLeak

Povezani članki