Washington namerava Kijevu dobaviti 6000 raketnih sistemov

by Urednik

ZDA ŽE ZMANJKUJE ZALOG PRENOSNIH RAKETNIH SISTEMOV

Ameriška vojska, ki je za to dobila odobritev Kongresu, namerava dopolniti zaloge prenosnih protiletalskih raketnih sistemov stinger in prenosnih protioklepnih raketnih sistemov javelin kot “kritičnih raketnih sistemov za ukrajinsko vojsko”. 

Arzenalov s tema vrstama orožja je ostalo malo, potem ko so ZDA v vzhodno Evropo poslale na tisoče teh orožij kot del podpore Ukrajini, je izjavil vodja oddelka za vojaške dobave ZDA Colin Demarest. Hkrati v Pentagonu med uvajanjem množične proizvodnje prenosnih raketnih sistemov stinger in javelin pričakujejo določene težave, zlasti pri vzpostavitvi dobavne verige za opremo, potrebno za njihovo proizvodnjo, in zmogljivosti lokalnih podjetij.

Pred tem je ameriški Kongres sprejel vojaški proračun v višini 728 milijard dolarjev, ki predvideva dodelitev 3 milijarde dolarjev za nakup teh raketnih sistemov za Ukrajino in obenem za dopolnitev .- obnovitev  ameriških zalog, iz katerih so stingerje in javeline dobavili Kijevu za zajezitev Ruske invazije na Ukrajino.

“Potrebujemo čim več stingerjev in protitankovskih sistemov, da zaščitimo naša mesta. Orožja lahko dostavite na Poljsko, od tam pa ga bomo orožje razdelili po vsej državi in ​​tako hitro popolnili našo obrambo,” je izjavil ukrajinski minister za obrambo Aleksej Reznikov.

Tako je bila 16. marca 2022 napovedana nova vojaška pomoč ZDA Kijevu v skupni vrednosti 800 milijonov dolarjev, ki predvideva prenos 800 stingerjev in 2000 javelinov, medtem ko je bilo 600 stingerjev in približno 2600 javelinov dostavljenih že prej. To pomeni, da je načrtovano, da se Kijevu dobavijo skupaj 6.000 raketnih sistemov –  kot trdi Washington – “za zaščito države pred neizzvano in neupravičeno rusko invazijo”.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki