Začetek vojaške vaje Slovansko bratstvo v Belorusiji

by Urednik

NOVA VOJAŠKA VAJA RUSIJE, BELORUSIJE IN SRBIJE

Protiteroristična vaja Slovansko bratstvo 2017 (Slavjanskoe bratstvo), v kateri sodelujejo Rusija, Belorusija in Srbija, se je začela ta teden v Brestskem območju v Belorusiji. V vajo je prvič vključen večnacionalni bataljon, sestavljen iz sil sodelujočih v vaji.

V prvi fazi bodo bataljon, sestavljen iz vojska treh držav, dejansko formirali in oblikovali za njegovo glavno nalogo – protiteroristični boj. Faza se je začela 6.6. in traja do 11.6.2017. V drugi  – aktivni – fazi vaje Slovansko bratstvo 2017 od 12. do 14.6.2017 pa bo bataljon izvajal naloge s področja protiterorističnega bojevanja.

Bataljon bo v fazi aktivnega delovanja s transportnimi Il-76 prepeljali na območje delovanja, kjer bo prevzel nadzor nad področjem in izvajal protiteroristične naloge, reševali zajete talce, evakuiralo poškodovane in ranjene ter izvajali uničevanje terorističnih skupin.

Cilj te vaje, kot je navedel pomočnik poveljnika vaje, ruski polkovnik Aleksej Sgibnev, je z uporabo ene večnacionalne enote doseči tesnejše sodelovanje med vojaškimi silami treh držav in njihovo pripravljenost za boj proti največjemu zlu današnjega časa – mednarodnem terorizmu.

Vaja Slovansko bratstvo je vsakoletni dogodek – taktično urjenje pripadnikov Ruske, beloruske ni Srbske vojske. Prva taktična je bila izvedena v Rusiji (območje Rajevskega), druga pa v Srbiji v bližini Beograda v novembru 2016. V tokratni vaji sodeluje 400 pripadnikov ruske padalske divizije Pskov, več kot 400 pripadnikov 38. padalske jurišne brigade beloruskih specialnih sil in 50 pripadnikov specialne brigade Srbske vojske. Med taktičnim urjenjem bodo uporabljali ruska transportna letala Il-76MD ter letala in helikopterje beloruskih oboroženih sil.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 VIDEO: Začetek vojaške vaje Slovansko bratstvo 2017

Povezani članki