ZDA bo Hrvaški donirala 84 oklepnikov M2A2 bradley

by Urednik

HRVAŠKA VOJSKA Z NOVO AMERIŠKO DONACIJO OKLEPNIKOV

Ameriška vlada načrtuje Hrvaški donirati 84 bojnih pehotnih vozil M2A2 bradley v konfiguraciji ODS (Operation Desert Storm – Operacija Puščavska nevihta), je pred dnevi dejal hrvaški obrambni minister Damir Krstičević.

“ZDA so sprejele odločitev, da podarijo 60 bojnih vozil bradley za zapolnitev težkega pehotnega bataljona, skupaj z dodatnimi 24 vozili za rezervne dele,” je Krstičevič dejal med mednarodno obrambno konferenco časnika Jutarnji list in obrambnega ministrstva poimenovano “Prihodnost hrvaške obrambe industrija in nove tehnologije“.

Hrvaški vojaški analitiki so razkrili, da je obrambni minister Krstičević prvič razkril pogovore med ZDA in Hrvaško o dobavi oklepnikov M2A2 bradley, po več ko letu dni pogajanj med državama.

Krstičevič je dejal, da so oklepna pehotna vozila M2A2 bradley, ki jih bodo ZDA podarile Hrvaški vojski, v izjemno dobrem stanju. Nahajajo se v skladiščih presežnih oklepnikov Ameriške kopenske vojske. Hrvaška bo za modernizacijo vložila dva do pet milijonov dolarjev na vozilo.

Ameriška donacija oklepnikov za Hrvaško vojsko je del sodelovanja v novem programu ERIP, programu State Departmenta, s katerim ZDA pomagajo svojim zaveznikom pri prehodu iz vzhodne na zahodno vojaško tehnologijo. Preko ERIP-a Hrvaška za program bradley prejme 25 milijonov dolarjev. Z izvajanjem tega projekta bi Hrvaška izpolnila tudi program krepitve zmogljivosti v Natu.

Oklepna bojna vozila iz družine bradley proizvaja podjetje BAE Systems, ki je zainteresirano tudi za vstop v lastniško strukturo hrvaškega obrambnega podjetja Djura Djakovića (po licenci izdelujejo tudi patrije), ki načrtuje podporo in nadgradnjo voznega parka bojnih vozil bradley v vzhodni Evropi.

Pripravil: A. Knific, foto: US Army

 

Povezani članki