ZDA bodo v Južno Korejo poslale okrepitve

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA BO V JUŽNO KOREJO NAMESTILA DODATNE VOJAKE, TANKE M1A2 ABRAMS IN OKLEPNA VOZILA BRADLEY

Ameriška vojska bo februarja povečala številčnost svojih sil v Južni Koreji za dodatnih 800 vojakov, 40 glavnih bojnih tankov M1A2 abrams in 40 oklepnih goseničnih bojnih vozil M2A3 bradley. Z novimi močmi želijo ZDA vzpostaviti boljše razmerje sil v času povečane napetosti na Korejskem polotoku.

Združene države Amerike imajo sedaj vsaj 28.000 vojakov nameščenih v Južni Koreji, ki je ostala v  tehnični vojni s komunistično Severno Korejo vse od konca triletne vojne leta 1953.

Bataljon vojakov, tankov M1A2 abrams in goseničarjev bradley iz 1. konjeniškega divizijona iz Fort Hooda v Teksasu bo pričel z devetmesečno misijo v Južni Koreji 1. februarja 2014. Okrepitev ameriških sil v Južni Koreji (United States Forces Korea – USFK) je bilo načrtovana dalj čas in kaže na trdnost zavezništva, so sporočili iz Ameriške vojske.

Nastanitev novih vojakov in oklepnih vozil je komentiral tudi ameriški državni sekretar John Kerry: “Združene države Amerike in Južna Koreja sta zelo trdno povezani, brez palca dnevne svetlobe med nami, skozi ne prodre niti žarek svetlobe.” To je tudi odgovor na temo opozicije o nestabilnosti severnokorejskega jedrskega programa in programa balističnih raket ter širjenja jedrskega orožja.

Ameriški predsednik Barack Obama je že konec leta 2011 napovedal strateško uravnoteženje ameriških sil in premik prednostnih nalog ZDA proti Pacifiku, potem ko se je končalo neposredno ameriško vojaško sodelovanje v Iraku in so obelodanili načrte za umik iz Afganistana.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Skupna vojaška vaja ZDA in Južne Koreje

Povezani članki