ZDA iz Libije prepeljale zajeti ruski raketni sistem pancir-S1

by Urednik

AMERIČANI SO SE »DOKOPALI« DO RUSKEGA SISTEMA ZRAČNE OBRAMBE

Ameriški vojski je v tajni operaciji v začetku junija 2020 uspelo iz Libije spraviti ruski sistem zračne obrambe pancirS1 (pantsir-S1), ki so ga oborožene sile libijske Vlade narodne enotnosti (GNA) maja 2020 zasegle Libijski narodni vojski (LNA), ki jo vodi Khalifa Haftar ob zavzetju letalske baze al-Watiya.

Kot poroča The Times, naj bi operacija potekala 5. junija 2020, slab mesec dni za tem, ko je bil zasežen raketni sistem zračne obrambe pancir-S1 ob zavzetju letalske baze al-Watiya na severozahodu Libije, v bližini meje s Tunizijo in le 125 km od prestolnice Tripoli. Zaenkrat še ni znano, ali je samovozni raketno-artilerijski protiletalski sistemo pancirS1 upravljala LNA ali ruski najemniki vojaške (varnostne) agencije Wagner.

Namen ameriške operacije je bil preprečiti, da bi sistem pancir-S1 padel v roke drugim militantnim skupinam v vojni, ki je postala posredna vojna med več državami na ozemlju Libije. Američani so med drugim tudi trdili, da je bilo v letu 2019 ameriško brezpilotno letalo nad Libijo sestreljeno prav s tem sistemom zračne obrambe, ki naj bi ga takrat upravljali najemniki varnostne agencije Wagner.

Drug bolj očiten razlog za premestitev sistema pa je, da bodo ZDA zdaj lahko podrobneje preučile ta raketno-artilerijski zračnoobrambni sistem, ki je v uporabi tako v Rusiji kot tudi številnih drugih državah (Alžirija, Etiopija, Iran, Irak, Jordanija, Mjanmar, Oman, Srbija, Sirija, ZAE, Vietnam…), ki so kupile izvozno različico sistema pancirS1. Libijski uporniški general Khalifa Haftar naj bi sisteme prejel od Združenih arabskih emiratov (ZAE), ki so jih leta 2018 kupili od Rusije.

Transportno letalo Ameriških letalskih sil C-17 naj bi 5. junija 2020 protiletalski sistem pancir-S1 prepeljalo iz Tripolija v Libiji v letalsko bazo Ramstein v Nemčiji z vmesnim postankom v Turčiji. Ni pa jasno, kaj se je zgodilo s sistemom po prihodu v Nemčijo.

Po poročilu so navdušenci za odprtokodno obveščevalno dejavnost (OSINT) uspeli natančno določiti smer poleta, v katerem so ruski hibridni protiletalski sistem odpeljal iz Libije.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki