ZDA odobrile Hrvaški prodajo orožja v vrednosti 757 milijonov evrov

by Urednik

HRVAŠKA BO PLAČALA POSODOBITEV OKLEPNIKOV M2A2 BRADLEY

Ameriško zunanje ministrstvo (State Depertment) je odobrilo morebitno prodajo vojaške opreme in orožja Hrvaški v višini 757 milijonov dolarjev, je sporočila ameriška agencija za obrambno varnostno sodelovanje (DSCA).

 Kot navajajo, predlagana prodaja te opreme ne bo spremenila osnovnega vojaškega ravnovesja v regiji, je poročal srbski Tanjug. Za nakup ameriškega orožja se poleg Hrvaške zanimajo še Južna Koreja, Suadova Arabija, Brazilija, Libanon in Kanada. Kot piše na spletni strani DSCA, je State Department sprejel sklep, s katerim je odobril morebitno vojaško prodajo hrvaški vladi, ker gre za obnovo, posodobitev in podporo 76 bojnih vozov pehote M2A2 bradley  ter pripadajoče opreme ovrednoteno na 757 milijonov dolarjev.

Predlagana prodaja naj bi služila v podporo ameriški zunanji politiki in nacionalni varnosti ter prispevala k izboljšanju varnosti zaveznikov Nata. Hkrati bo prispevala tudi k nameri Hrvaške, da izboljša lastne vojaške zmogljivosti in okrepi povezljivost z ZDA in drugimi zavezniki.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub

Povezani članki