ZDA poskušajo preprečiti Indiji nakup izraelskih raket spike

by Urednik

INDIJA ŠE NI SPOROČILA ODLOČITVE O IZBORU PROTIOKLEPNIH RAKET

ZDA poskušajo preprečiti prodajo izraelskih protitankovskih raket Indijski vojski v vrednosti  2,7 milijarde USD. Američani naj bi Indijcem namreč ponudili ameriške rakete FGM-148 javelin.

Izrael in Indija sta se jeseni 2013 že skoraj vse dogovorili o dobavi protitankovskih vodenih raket (ATGM – anti-tank guided missiles), nato pa naj bi posredoval ameriški državni sekretar John Kerry in drugi visoki predstavniki Obamove administracije, ki so zahtevali, da indijske oblasti ne kupijo izraelskih vodenih raket Rafael spike, kakršne uporablja tudi Slovenska vojska. Po pogodbi med Izraelom in Indijo, naj bi slednja dobila 2.000 lanserjev in 24.000 raket spike 3. generacije do leta 2017.

Prenosni protioklepni raketni sistem tretje generacije spike ima sistem za avtomatsko sledenje, ki omogoči veliko verjetnostjo zadevanja tarče.

Ameriške oblasti so Indiji obljubile vodene rakete FGM- 148 javelin po ugodnejši ceni, kakor tudi, da bodo v prihodnje pomagali indijskim strokovnjakom razviti nove lastne rakete ATGM 4. generacije. Indijsko obrambno ministrstvo še ni sporočilo svoje odločitve.

Prenosni protitankovski raketni sistem javelin

Razlog za ameriško posredovanje je seveda ekonomske narave, saj ZDA poskuša podpirati domačo obrambno industrijo, še posebno v zadnjih mesecih, ko se zdi, da izgubljajo trge na Bližnjem vzhodu.

Indija se je za nakup izraelskih vodenih protitankovskih raket spike odločila že v marcu 2011 in podpisala predpogodbo za dobavo. Izraelsko podjetje Rafael je zmagalo na indijskem razpisu  za opremljanje Indijske vojske s protioklepnimi raketami. Nato so se vmešale ZDA.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Protitankovski prenosni raketni sistem spike

Povezani članki