ZDA: Turčija mora “uničiti, vrniti ali se nekako znebiti S-400”

by Urednik

VNOVIČNI AMERIŠKI PRITISKI NA TURČIJO GLEDE NAKUPA OROŽJA

Visoki predstavniki ameriškega zunanjega ministrstva (US State Department) so pozvali Turčijo, da vrne, uniči oziroma se kako drugače znebi ruskih raketnih sistemov zračne obrambe S-400, kar bi pomenilo, da se lahko vrnejo k sodelovanju z ZDA, kot je potekalo pred “spornim” naročilom oziroma nakupom.

Novica prihaja le teden dni zatem, ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan javno odklonil, da bi se znebili raketnih sistemov S-400, ki jih je Ankara kupila od Rusije, češ da to “ni v redu”. Opozoril je, da je Turčija pripravljena kupiti tudi ameriške raketne sisteme patriot, vendar je zavrnil zahteve ZDA glede zavrnitve S-400, kar je označil kot vmešavanje v turške suverene zadeve.

State Department je tako Ankari ponudil nadaljevanje sodelovanja v programu “nevidnih” lovcev F-35, vendar ob precej radikalnem pogoju: da naj prenehajo uporabljati ruske sisteme zračne obrambe S-400.

Ob tem so zapisali, da turške oblasti vedo, da “imajo možnost, da se premaknejo naprej, vendar se morajo znebiti ruskih S-400, da bomo lahko napredovali” in ob tem dodali, da bi Washington lahko Ankara naložil sankcije, če ne bo želela sodelovati.

Rusija in Turčija sta septembra 2017 podpisali pogodbo za dobavo sistemov protizračne obrambe S-400, ZDA pa so v odgovor prekinilo dobave lovcev F-35 Turškim letalskim silam.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki