Kosovci so si ogledali turškega trenažnika aI hürkuş in UAV bayraktar

by Urednik

KOSOVO IN SRBIJA V TURČIJI KUPUJETA ENAKE BREZPILOTNIKE

Na povabilo turškega kolega Hulusija Akarja  se je na štiridnevnem obisku v Ankari in Istanbulu mudil kosovski obrambni minister Anton Quni, kjer je obiskal številna podjetja iz turškega vojaškega industrijskega kompleksa, je na svojem spletnem mesto poročalo kosovsko ministrstvo za obrambo v Prištini.

Quni je z delegacijo obiskal turško letalsko-vesoljsko industrijsko podjetje – TUI (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. – TUSAŞ) v Ankari in Baykar Defense (Baykar Makina) v Istanbulu, kjer so jim pokazali dvosedo tandemsko šolsko letalo aI hürkuş (svobodna ptica) – turbopropelersko letalo za osnovno usposabljanje in neposredno letalsko podporo, kot tudi Baykarov srednji brezpilotni letalnik (UAV) bayraktar.

Poleg proizvajalca letal, letalske opremo in sistemov, ki jih je Baykar zasnoval v sodelovanju z Roketsan (Roketsan Roket Sanayii ve Ticaret A.Ş.), turškim podjetjem, specializiranim za področje raketne tehnologije, je kosovska delegacija obiskala še dve podjetji s sedežem v Ankari: Nurol Makina, ki proizvaja različna taktična kolesna oklepna vozila na kolesih (ejder yalçın 4×4, NMS 4×4 in ilgaz 4×4) in platforme za posebne namene (ejder TOMA 4×4 in ejder kunter 4×4 / 6×6), in podjetje za vojaško elektroniko Aselsan (Askeri Elektronik Sanayi A.Ş.), ki je proizvajalec komunikacijskih sistemov, radarjev, sistemov za elektronsko bojevanje, zračno-obrambnih ter namerilnih sistemov.

Namen Qunijevega obiska v Turčiji je bil še poglobiti dvostransko sodelovanje Prištine z Ankaro na obrambnem področju. V ta namen je Quni obiskal tudi turško vojaško akademijo (Kara Harp Okulu) – ta je štiriletna vojaška akademija del Nacionalne obrambne univerze Republike Turčije (Milli Savunma Üniversitesi), ki izobražuje tudi kadete kosovskih varnostnih sil (KSF, Forca e Sigurisë së Kosovës). Doslej so na njej diplomirali trije kosovski piloti in dva letalska inženirja.

V skladu z ustavo Srbije je Kosovo in Metohija sicer avtonomna pokrajina Srbija. Oblasti v Prištini so leta 2008 enostransko razglasile neodvisnost, ki jo je do zdaj priznalo 98 od 193 držav, vključno z ZDA, Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, ne pa tudi Ruska federacija, Ljudsko republiko Kitajsko, Brazilijo, Indijo, Španijo in še 90 drugimi državami, članicami Združenih narodov.

V nekako povezanem razvoju dogodkov je 5. oktobra postalo znano, da se Srbija resno zanima za nakup brezpilotnega bayraktarja in da sta bila v srbski delegaciji, ki je  ta namen obiskala Turčijo, državni minister za finance Siniša Mali in vršilec dolžnosti pomočnika ministra za obrambo srbskega ministrstva za materialne vire Nenad Miloradović. Namen njunega obiska v začetku oktobra je bila priprava dokumentacije in pogodbe, na podlagi katere bo Srbija dobila enega najmočnejših oboroženih brezpilotnih letalnikov na svetu, ki je že dokazal svojo bojno vrednost v Iraku, Libiji, Siriji in v sedanjem konfliktu v Gorskem Karabahu.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: MOD RKS

 

Povezani članki