Krimski parlament se je odločil za priključitev Rusiji

by Urednik

REFERENDUM O PRIKLJUČITVI K RUSIJI ŽE 16. MARCA

Parlament Avtonomne republike Krim, kjer večino predstavlja rusko prebivalstvo, se je danes na zasedanju odločil, da se odcepijo od Ukrajine in postanejo del Rusije, so zapisali na njihovi uradni spletni strani. Za svojo odločitev želijo dobiti tudi potrditev prebivalstva na referendumu. 

V krimskem parlamentu so odločili, da bodo 16. marca izvedli referendum, na katerem se bodo prebivalci Krimskega polotoka odločili, ali še sprejemajo Krimsko ustavo iz leta 1992, po kateri polotok ostane avtonomna republika v Ukrajini, ali jo zavračajo, kar pomeni da se bodo priključili Rusiji.

Na glasovalnih lističih, ki bodo natisnjeni v ruskem, ukrajinskem in tatarskem jeziku, bo samo to vprašanje. Na referendumu pa glasovalci ne bodo mogli izraziti želje po neodvisnosti. Referendum je bil prvotno predviden na isti dan kot predčasne predsedniške volitve v Ukrajini, ki bodo potekale 25. maja.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je že srečal z višjimi uradniki Varnostnega sveta, kjer so razpravljali o odločitvi v krimskem parlamentu da se odcepi od Ukrajine, je dejal tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Zemljevid Krimski polotok, Ukrajina

Putin je že v torek dejal, da Rusija ne razmišlja o priključitvi Krima in da se bodo prebivalci te regije sami odločili glede lastne prihodnosti. Ruski parlament je že konec prejšnjega tedna odobril vojaško posredovanje v Ukrajini, vendar je predsednik Vladimir Putin mednarodni javnosti zanikal, da so ruski vojaki prisotni na Krimskem polotoku, ki ga po njegovem obvladujejo zamaskirani vojaki “lokalne milice.”

Na tisoče vojakov, ki so prevzeli nadzor nad ukrajinskimi vojaškimi oporišči po vsem Krimu v minulem tednu, je očitno pod ruskim poveljstvom vendar nimajo uradnih oznak Ruske vojske.

Pripravil: A. Knific, foto: The Times, BBC

Povezani članki