Krstni polet turškega trenažnega letala hürkus-B

by Urednik

TURŠKA LETALSKA INDUSTRIJA RAZVIJA NOVO TURBOPROPELERSKO LETALO

V teh dneh (30. januarja 2018) je prvi testni polet opravilo turško trenažno turbopropelersko letalo TAI hürkus-B (sl. svobodna ptica B), ki naj bi se že sredi letošnjega leta pridružilo šolskim letalom Turških oboroženih sil.

Po uspešno opravljenem krstnem poletu bo letalo hürkus-B deležno še okoli 90 ur testiranj v zraku, ko bodo preizkušali pogonski sklop, avioniko, stabilnost v zraku in vzdržljivost. Ob tem je direktor Turške letalske industrije (TAI) dr. Temel Kotil poudaril, da je bil hürkus-B razvit iz civilne različice hürkus-A (prvi polet 2013, začetek proizvodnje 2016). Razvijajo pa tudi že različico hürkus-C, ki bo imela sistem za nočno letenje in oborožena z naprednimi raketami ter vodenimi bombami.

Vojaška različica B, ki so jo razvili posebej za potrebe Turških letalskih sil, je od civilne različice lažja (za približno 100 kg), hitrejša, modernejša in močnejša, ima pa tudi bolj stabilno in celovito obliko. Postavitev kokpita je podobna kot pri lovcih F-16 in F-35. Turčija je že naročila 15 letal, z možnostjo za dodatnih 40. Prve dobave so načrtovane za sredi leta 2017.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki