Kurdski oklepniki – “batmobili” za osvoboditev Mosula

by Urednik

VELIKA OFENZIVA IN OSVOBODITEV MESTA MOSUL VSE BLIŽJE

Kurdske sile Peshmerge so na socialnih omrežjih objavile fotografije oklepnih vozil, ki spominjajo na Batmanov batmobil, ki jih nameravajo uporabiti v bojih s pripadniki Islamske države ob ofenzivi na mesto Mosul v Iraku.

Priprave na ofenzivo na Mosul so pospešili v zadnjih tednih, potem ko so se uradniki v Bagdadu in kurdska regionalna vlada dogovorili o podrobnem vojaškem načrtu za zavzetje/osvoboditev tega mesta na severu države. Mosul, v katerem živi še vedno okoli 1,5 milijona ljudi, je še edino večje mesto pod nadzorom Islamske države (ISIS, Daesh) v Iraku.

Kurdske vojaške sile v Iraku, imenovane Peshmerga (Pešmerga), bodo sodelovale z Iraško vojsko, ki jo podpirajo Američani, pri osvoboditvi Mosula – drugega največjega iraškega mesta, ki ga kljub številnim ofenzivam še vedno (delno) zavzemajo vojaki ISIS-a vse od pomladi 2014.

Pri načrtovanju velike ofenzive, ki naj bi dokončno pripeljala do osvoboditve Mosula, naj bi sodelovalo več kot 10.000 borcev iz vrst Peshmerge. Slednji se očitno resno pripravljajo na ta napad, kot je videti iz fotografij, pa na svoja vozila montirajo tudi dodatni oklep.

Pripravil: A. Knific, foto: Twitter

Povezani članki