Kuvajt se je odločil za lovce Eurofighter typhoon!!

by Urednik

Eurofighter na dobri poti: prodaja 29 typhoonov Kuvajtu

Francoski mediji so presenetili z novico, da se je Kuvajt odločil za evropskega lovca Eurofighter typhoon, kar nedvomno čudi, glede na dosedanje trdno zavezništvo z ZDA.

Evropski letalski konzorcij Eurofighter je podpisal osnutek sporazuma za prodajo 28 lovcev typhoon Kuvajtu.  Francoski vir, ki piše o tem poslu in navaja različne vire, trdi, da je Alenia Aermacchi – italijanski partner v  konzorciju Eurofighter, pridobil Kuvajtčane za podpis  sporazuma že nekaj dni preden so Brazilci objavili svojo odločitev za nakup švedskih lovcev JAS-39 gripen. Brazilci so izbrali svojega lovca na natečaju, v katerem je gripen »premagali ameriškega F/A-18E/F super hornet in papirnatega favorita Dassault raafle, več o tem pa smo pisali v spodnji novici.

Italijanska Alenia Aermacchi je ob britanskem partnerju v konzorciju Eurofoghter BAE Systems odgovorna za promocijo lovca typhoon, ki se je potegoval za naročil v kuvajtskem natečaju za novo lovsko letalo ob ameriškem F/A-18 super hornetu in francoskem lovcu rafale 3.

Kuvajtska izbira Eurofoghter typhoona je nemajhno presenečenje, saj so Kuvajtčani od prve Zalivske vojne (Iraške invazije na Kuvajt) 1990-91 pod precejšnjim ameriškim vplivom. Poleg tega pa Kuvajt tudi že ima ameriške lovce F/A-18C/D.

Pripravil: B. Knific, foto: Army Photos

VIDEO: Lovec Eurofighter typhoon in mirage 2000

Brazilija izbrala švedske lovce JAS-39 gripen

Povezani članki