Letalo ali helikopter? Hibrid reaktivni helikopter ameriške kopenske vojske

by Urednik

BELL V-280 VALOR PROTI LOCKHEED MARTIN/BOEING SB-1 DEFIANT

Lockheed Martin in Boeing (SB-1 defiant) skupaj »tekmujeta« z Bellom (V-280 valor), kdo bo postal proizvajalec helikopterjev naslednje generacije s katerimi bodo zamenjali obstoječo helikoptersko floto kopenske vojske ZDA.

Lockheed Martin in Boeing sta na nedavni tiskovni konferenci pred vrhom Združenja vojaškega letalstva ZDA v Atlanti (Army Aviation Association of America) napovedala razvoj projekta SB-1 defiant (nepopustljivi), zelo hitrega helikopterja, ki naj bi po pričakovanjih zamenjal floto helikopterjev Sikorsky black hawk.

Lockheed-Boeingov prototip helikopterja SB-1 defiant naj bi po pričakovanjih prvič poletel v letu 2017, zasnovali pa so ga s futuristično zasnovo koaksialnih glavnih rotorjev (dva nasproti vrteča glavna rotorja, nameščena drug nad drugim – podobno, kot ruski helikopterji proizvajalca Kamova). Helikopter razvijata skupaj Lockheedov poddobavitelj Sikorsky (novembra 2015 so ga prodali Lockheed Martin) in Boeing, je pa eden od dveh helikopterjev, med katerima izbira ameriška kopenska vojska zamenjavo za častitljive črne sokole in jurišne apače.

SB-1 defiant se bo za naročilo kopenska vojska ZDA z izzivalcem – Bell Helicopterjevim helikopterskim hibridom V-280 valor (pogumni), ki naj bi opravil krstni polet v septembru 2017. Pred tremi leti so v kopenski vojski ZDA začeli razmišljati  o zamenjavi obstoječe flote helikopterjev v naslednjem desetletju in naročili oba demonstratorja tehnologije prihodnjega helikopterja SB-1 defiant (nepopustljivi) in V-280 (pogumni). Bojni izzivi na vročih, peščenih in goratih  prizoriščih v Iraku ter Afganistanu so izpostavili zmogljivostne omejitve tako večnamenskih helikopterjev UH-60 black hawkov  kot jurišnih AH-64 apachev. Tako je  prišla v ospredje zahteva po bojnem letalniku, ki lahko leti višje, dlje in hitreje, ob tem pa nosi zajetnejši tovor.

Tekma med »nepopustljivim« SB-1 defiantom in »pogumnim« V-280 valorjem je tako del programa kopenske vojske ZDA za zagotovitev vertikalnega manevra v prizadevanju po zamenjavi helikopterjev, vključno z »indijanci«: black hawki (Črni sokol – voditelj ameriških Indijancev / Makataimeshekiakiak), apachi (Apači – severnoameriško indijansko pleme), chinooki (Chinook – indijansko pleme) in kiowami (Kiowa – indijansko pleme z južnih planot ZDA). Po načrtih naj bi zamenjava obstoječe helikopterske flote kopenske vojske ZDA veljala nad 100 milijard USD.

Kljub razvoju bojnega helikopterja nove generacije pa kopenska vojska ZDA zaradi proračunskega krčenja sredstev nove helikopterja verjetno ne bo uvedla pred letom 2030. Takšno usmeritev – odlaganje uvedbe novega bojnega helikopterja kopenske vojske ZDA – so na lanskem Natovem kolegiju na Nizozemskem kritizirali ob opozorilu, da odlaganje zmanjšuje možnosti zavezništva v morebitnih prihodnjih konfliktih.

Bell Helicopter – iz divizije Textron – upa, da bo izkoristil sedanjo ambivalentnost ameriške kopenske vojske in preskočil združeno Lockheed Martin (Sikorsky) – Boeingovo moštvo s projektom V-280 valorja , ki bi naj bil bojno operativen že v letu 2024. Torej precej preden bi bil pripravljen za delovanje SB-1 defiant.

Podrobneje bomo o obeh projektih – s tehničnimi predstavitvami – pisali v eni od prihodnjih tiskanih številk Revije Obramba.

Pripravil: B. Knific, foto: Bell, Lockheed Martin/Boeing

Povezani članki