FARNBOROUGH 2016: Letala A-29 super tucano za Libanon

by Urednik

LIBANON SE JE ODLOČIL ZA NAKUP ŠESTIH LAHKIH JURIŠNIKOV A-29 SUPER TUCANO

V Embraerjevih ameriških proizvodnih obratih je v teku izdelava šestih turbopropelerskih dvosedov A-29 super tucano za Libanonske letalske sile. Dobovo prvih lahkih jurišnikov/trenažerjev A-29 (EMB-314) super tucanov pričakujejo Libanonci v začetku leta  2017.

Ameriška vlada je novembra 2015 odobrila 173 milijona dolarjev vredno kupčijo, po kateri bo njihov brazilski pogodbeni partner Embraer v svojih obratih  v ZDA izdelal  šest lahkih turbopropelerskih jurišnih letal A-29 za Libanon do leta 2019. V prihodnjem letu bodo ta letala predali Letalskim silam ZDA, slednje pa jih bodo zatem predale Libanoncem.  Super tucani bodo podpirali floto libanonskih izvidniških letal Cessna 208B caravan. Slednje naj bi po načrtih in pogodbi iz marca 2016 tudi nadgradili ter jih opremili (ameriško podjetje Orbital ATK)  z raketami zrak-zemlja Lockheed Martin AGM-114 hellfire.

Od prvih izdelanih letal EMB-314 super tucano sredi devetdesetih let (predhodnik EMB-312 tucano pa izvira celo iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, prste vmes pa so pri konstruiranju imeli še nemški letalski strokovnjaki iz časov druge svetovne vojne) se je za ta letala (sprva namenjena izpopolnjenemu šolanju vojaških pilotov – zanje so se odločili celo Britanci, izdelovali pa so jih v irskem Shortsu) odločilo še 13 držav, do konca letošnjega leta pa pričakujejo še kakšnega novega kupca.

Brazilski Embraer je v sklopu posla za letala A-29 (ameriška oznaka za super tucana) za protigverilsko (protivstajniško) delovanje  za Afganistan, ki ga so financirale ZDA, postavil v Jacksonvillu na Floridi obrat za izdelavo letal. Šestnajst letal so sprva predali Letalskim silam ZDA, ki so jih poten predale Afganistanu, slednji pa je z njimi nadomestil jurišne helikopterje ruskega izvora Mi-35.

Pripravil: B. Knific, foto: Embraer

VIDEO: Afganistanska letala A-29 super tucano v akciji (trenaža v ZDA)

Povezani članki