Rusija bo Angoli prodala nekdanje indijske lovce Su-30K

by Urednik

ANGOLA BO KUPILA ZA 1 MILIJARDO USD RUSKEGA OROŽJA

Rusko državno podjetje za izvoz orožja Rosoboronexport je z Angolo podpisalo pogodbo v vrednosti 1 milijardo USD za dobavo vojaške opreme, gradnjo obrata za proizvodnjo streliva in vzdrževanje oborožitvenih sistemov, poroča ruski časopis Vedomosti.

Angola bo od Rusije kupila 18 bojnih letal Su- 30K. Gre za posodobljena letala, ki so jih imele v svoji floti Indijske letalske sile (IAF). Lovce Suhoj Su- 30K je Rusija v poznih 90-ih izdelovala posebej za Indijo, preden so Delhiju začeli dobavljati bolj napredno različico Su- 30MKI. Leta 2007 je Indija letala Su-30K vrnila Rusiji, od takrat pa so stali v tovarni v Belorusiji, pripravljeni za posodobitev. Pred tem so jih ponujali tudi Belorusiji, Sudanu in Vietnamu, Etipoija pa jih je letos poleti kupila 18.

Južnoafriška država bo ob lovcih Su-35K od Rusije kupila tudi transportne helikopterje Mi -17, tanke, artilerijo, strelno orožje in strelivo. Rosoboronexport bo ob tem tudi vzdrževal vojaško opremo Angolske vojske, še pišejo v časniku Vedomosti.

Niti Rosoboronexport, niti rusko obrambno ministrstvo zaenkrat še ni dalo uradnega komentarja o domnevnih poslih, ki naj bi bili dogovorjeni prejšnji teden med obiskom ruskega podpremiera Dmitrija Rogozina v Angoli, ki je ruska geopolitična zaveznica še iz časov Sovjetske zveze.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Letalo Suhoj Su-30

Povezani članki